PYD’li Saruhan: Tek bir fırsatımız var

PYD’li Saruhan: Tek bir fırsatımız var

 

PYD Yürütme Meclisi üyesi Abdulkerim Saruhan, “100 yıllık yeni bir proje ile karşı karşıyayız. Rojava Kürtleri olarak bir olmazsak bu projede yer edinemeyiz” dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Rojava’da Kürt tarafların birliği konusunda gerçekleştirilen görüşmelerin ardından siyasi meselelerde anlaştı.

Edinilen bilgilere göre taraflarla ortak toplantılar gerçekleştiren ABD’li yetkililer de her iki tarafa da başlıca uzlaşma konularını içeren taslak sundu.

Rûdaw’a konuşan ENKS bünyesindeki Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Danışma Meclisi üyesi Kawa Ezizi, “Siyasi, idari, askeri ve ekonomik konularda ortak bir karar mercii olmalı” dedi.     

Edinilen bilgilere göre ABD’nin taraflara sunduğu taslak metindeki maddeler, PYD ile ENKS arasında daha önce imzalanan Duhok Anlaşması’ndaki maddelerle büyük oranda benzerlik içeriyor.

Rûdaw’a konuşan PYD Yürütme Meclisi üyesi Abdulkerim Saruhan, “Zaman birlik zamanıdır ve bu birlik sağlanmalı. Olur mu olmaz mı diyebileceğimiz başka da bir ihtimalimiz yok. Çünkü artık halkımızın buna ihtiyacı var. Hegemonik güçlerin hazırladığı 100 yıllık yeni bir proje ile karşı karşıyayız. ABD, Rusya ve Avrupa ülkeleri Ortadoğu’da bu pojeyi hayata geçiriyor. Rojava Kürtleri olarak bir olmaz ve bu projede yer edinemesek siyasi coğrafyada da yer edinemeyiz” dedi.

Görüşmelerden haberdar olan kaynaklar, PYD ve ENKS arasındaki çelişkiye neden olan konulardan birinin ENKS’nin Suriye muhalefeti içerisinde yer alması olduğunu söylüyor. PYD, Suriye’deki mevcut konjöktürde kendisini “üçüncü yol” olarak tanımlarken ENKS üçüncü yol olmadığını, rejim ile muhalefet cephesinde yer almak dışında başka ihtimal bulunmadığını savunuyor.

Taraflar arasında çelişkili olan ve önümüzdeki süreçte tartışılması beklenen konulardan birinin de Roj Peşmergelerinin gelecekteki konumu olduğu ifade ediliyor.

Rudaw