Qeladize katliamının 50. yıl dönümünde liderlerden mesaj

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 1974’te devrik Baas rejimi bombardımanı sonucu katledilen Qeladize şehitlerinin 50. yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda, “Bu tarihi tekerrürü önlemek ve daha iyi bir gelecek için birlikte çalışalım” dedi.

Qeladize katliamının 50. yıl dönümünde liderlerden mesaj

24 Nisan 1974'te dönemin Irak rejimine ait 4 savaş uçağı Qeladize kentini bombalamış, büyük çoğunluğu üniversite öğrencisi ve öğretim üyesi 123 sivil hayatını kaybetmiş, 400’den fazla sivil de yaralanmıştı.

Katliamın 50. yıldönümü vesilesiyle Kürdistan Bölgesi liderleri birer mesajla Qeladize  şehitlerini andı.

"Bu tarihi tekerrürü önlemek için birlik içerisinde çalışalım"

Başkan Neçirvan Barzani, Qaledize şehitleri anmasında yayımladığı yazılı mesajda birlik vurgusu yaptı.

Başkan Neçirvan Barzani mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün 24 Nisan 1974’de Irak rejiminin işlediği suçlardan biri olan aralarında Süleymaniye Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerinin olduğu Qeladize halkının şehit edilmesinin 50’nci yılını anıyoruz. Anıları önünde saygıyla eğiliyor ve anıyoruz.

Qeladize'de üniversite öğrencileri ve öğretmenleri ile ve sivillerin korkakça bir hava saldırısında şehit edilmesi, Kürdistan halkının zulme ve diktatörlüğe direnme iradesini daha da güçlendirerek, meşru hakları için verdiği mücadelesini sürdürme ve kararlılığına ivme kazandırdı.

Qeladize’de Süleymani Üniversitesi ve bölgenin devrimci halkına karşı işlenen suçlar, hep birlikte ders almamız gereken Kürdistan halkının acı ve kanlı tarihinde sadece bir sayfasıdır. Bu tarihi tekerrürü önlemek ve daha iyi bir gelecek yaratmak için hep birlikte, tek ses ve umutla çalışalım.”

"Baas rejiminin Kürdistan halkına yönelik vahşetinin kara bir sayfasıdır"

Başkan Mesud Barzani ise X hesabı üzerinden yayımladığı mesajda, Qeladize bombardımanının Baas rejiminin en karanlık vahşetinden biri olduğunu vurguladı.

Başkan Barzani mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Qeladize ve Süleymaniye Üniversitesi'nin bombalanması, eski Irak rejiminin Kürdistan halkına yönelik vahşetinin ve kayıtsızlığının kara bir sayfasıdır. Qeladize ve Süleymaniye Üniversitesi'nin vahşice bombalanmasının 50. yıldönümünde, bu trajedinin şehitlerinin ve tüm Kürdistan şehitlerinin ruhlarına selam olsun.

"Şehitler asla unutulmayacak"

Başbakan Mesrur Barzani Başbakan Barzani, Qeladize katliamının 50’nci yıldönümünde bir mesaj paylaştı.

Başbakan Mesrur Barzani sosyal medya platformu X hesabından paylaştığı mesajda, “Yarım asır önce Baas rejiminin Qeladize'yi bombalaması sonucu, yüzlerce masum insan şehit oldu ve yaralandı. Bombardımanda kent büyük hasar gördü. Ayrıca 1982 yılında Baas rejimi, Qeladizê bombardımanı kurbanlarını anmak için gösteri düzenleyen kişilere kurşun yağdırdı. Şehitler asla unutulmayacak; onların fedakarlıkları milletimizin hikâyesinin bir parçasıdır.  dedi.

Qeladize katliamı

24 Nisan 1974’te Irak ordusuna ait 4 savaş uçağı ile Qeladize ilçesine onlarca napalm bombası yağdırdı. Bombardımanda çoğunluğu Süleymaniye Üniversitesi öğrencisi 123 kişi şehit düştü, 400 kişi de yaralandı.

Bombardımanda sivillere ait binalar, hastane, okul, kamu kurumları ve çarşı hedef alındı.

Saldırıdan 8 yıl sonra 24 Nisan 1982’de Qeladize sakinleri katliam kurbanları için düzenlenen anma törenine katılanlara Baas rejimi askerleri tarafından ateş açıldı. Açılan ateşte çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı, onlarca kişi de hapse atıldı.

Enfal Katliamlarının bir devamı olarak 1989’da Qeladize ve köylerinde yaşayan insanlar Erbil ve Süleymaniye çevresindeki toplama kamplarına yerleştirildiler. Daha sonra ilçenin çarşısı ve evleri yıkıldı, bölge yasaklı bölge ilan edildi.

Süleymaniye vilayetine bağlı olan Qeladize, 1948 yılında ilçe statüsüne kavuştu. Sengeser, Jarawa, Helşo, Hêro, İsêwe nahiyelerinin bağlı olduğu Qeladize, Süleymaniye kent merkezinden 135 kilometre mesafede bulunuyor.