Reuters: Erdoğan ve Putin bir araya gelecek: Gündem suriye

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ay sonunda Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği bildirildi. Görüşmede öncelikle İdlib'de artan şiddet olaylarını ele alması bekleniyor.

Reuters: Erdoğan ve Putin bir araya gelecek: Gündem suriye

İki gün olarak planlanmış olan ziyaret Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’ta katılacağı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının ardından gerçekleşecek.

Kaynaklar toplantının tam olarak tarihinin netleşmediğini bildirdi.

Erdoğan’ın bu ziyareti İdlib bölgesinde 19 ayın ardından yeniden başlayan çatışmaların arkasına denk geliyor.

Ankara ve Moskova, İdlib’de yaklaşık 1 milyon kişinin yerlerinden olduğu haftalar süren çatışmaların ardından ateşkes konusunda anlaşmışlardı.

Erdoğan ve Putin İdlib ile ilgili olarak sık sık telefonda görüşüp, ateşkes ihlalleri konusuna şikayetleri konuşuyorlardı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İdlib’de yaşanan çatışmalarda iki Türk askeri hayatını kaybetmiş, üç asker de yaralanmıştı.

 “Gündem suriye olacak”

Erdoğan ve Putin’in yapacağı görüşmesinin içeriğinin ne olacağına yönelik Reuters’a bilgi veren bir yetkili,” Ağırlıklı olarak Suriye konusu, yani İdlib’te son günlerde yaşanan gelişmeler ele alınacak. İdlib konusunda yapılan anlaşmada belirlenen şartlar tam olarak uygulanmadı” dedi.

Yetkili ayrıca Suriye ve Türkiye’nin istihbarat bazında bağlantılarını sürdürdüklerini söyledi.

 “Ziyarette güvenlik konusu ağır basacak”

Bir öbür kaynak da, “İdlib’de bir hareketlilik var. Suriye’de yeni istikrarsızlık başlıklarının çıkmaması gerekiyor. Terör örgütleri meydan kazanmamalı” dedi.

Kaynak ayrıca konuşulacak konular arasında Afganistan, Libya gibi öbür kritik konuların da olduğunu söyledi.

“Alt başlık olarak iktisat gündeme gelecektir. Elbette turizm ve enerji konuları öbür başlıklar olacak” diyen aynı kaynak, “Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı devam ediyor. Doğalgaz boru hattının yapımı bitti, yeni bir hat açıldı. Enerji her zaman sıcak gündem maddeleri. Ama emniyet fazla daha ağır basacak başlıkları içeriyor bu ziyarette. Geçen sefer Rusya’nın cenk uçakları satışı gündeme gelmişti. Belki yeniden bu gündeme gelebilir. S-400 konusu da öbür kritik bir başlık olarak gündemde. Ermenistan, Azerbaycan ve cenk sonrası yaşananlar da gündemin öbür önemli maddeleri. Türkiye’nin bazı ülkelere SİHA satışı ya da planı gündeme gelebilir fakat Türkiye, Rusya ya da öbür bir ülkeye karşı bir adım atmıyor. Asla böyle bir plan yok” ifadesini kullandı.