Rojava'da Kürt Parti'leri; PYD, siyaset yapma kanallarımızı yok etmeye çalışıyor

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi'ne (ENKS) karşı uygulanan baskı ve şiddetin dozu geçtikçe artıyor.

Rojava'da Kürt Parti'leri; PYD, siyaset yapma kanallarımızı yok etmeye çalışıyor

PYD'ye bağlı Asayiş güçleri daha önce de ENKS'nin bürolarına saldırılar düzenleyip üyelerini tutukluyordu. 2016 yazından bu yana devam eden baskılar, Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) ve Roj Peşmergeleri arasında 3 Mart'ta yaşanan çatışmalar ardından büyük artış gösterdi.

Son günlerde ENKS, Suriye Kürt Birlik Partisi (PYKS), Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi (Pêşverû) ve Suriye Demokratik Kürdistan Partisi'nin (PDKS) 16 büro ve karargâhı ile bazı sivil toplum kuruluşlarının bürolarına yönelik saldırlar düzenlendi. Bu saldırılar sırasında bürolar yağmalandı, yakıldı. Öte yandan ENKS'li kaynakların verdiği bilgilere göre; Demokratik Birlik Partisi (PYD), ENKS'nin Rojava'daki bütün ofislerini kapatıp, ENKS'lilerin siyaset yapmalarını engellemeye çalışıyor. ENKS çatısı altındaki tüm partilerin üye, taraftar ve yetkilileri ya tutuklanıyor ya da sürgün ediliyor. ENKS'lilere göre, ''PYD bu şekilde Şengal'in intikamını alıyor.''

PYKS üyesi Nejmettin Geyad ve PDKS'li Nurî Birîmo bu saldırılara ilişkin Bas Gazetesi'ne değerlendirmede bulundu.

"Biz barışçıl yollarla mücadele ediyoruz”

"PYD, Suriye iç savaşının çıktığı günden şimdiye sürekli ENKS üzerine baskı kurdu” ifadelerini kullanan PYKS üyesi Nejmettin Geyad, "Bu sadece bugüne has bir durum değil. Bütün uygulamaları insan haklarına aykırıdır” diyor. Son birkaç gündür Kobanê, Cizîr ve Qamişlo'da saldıların arttığını belirten Geyad, "Bunlar Kürt halkına değil, düşmanlarına hizmet ediyor. PYD, bugün Peşmerge'nin Kürt bölgelerine geçişini dahi istemiyor. Ancak biz onlar gibi davranmıyoruz. Barışçıl yollarla mücadele ediyoruz” şeklinde konuşuyor.

"Birakujî'nin yaşanmasını istemedik”

PDKS-S'li Nuri Birîmo da "PYD, kendisini Rojava'nın sahibi gibi görüyor” ifadesini kullandı. PYD'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'ajanlarını' Kürdistan'a yerleştirdiğini iddia eden Birîmio "Bize saldırıp tüm bürolarımızı kapattılar. ENKS'yi Rojava'dan çıkarmaya çalışıyorlar. ENKS sadece Kürdistan'da Kürtlerin haklarını ve Ala Kürdistan'ı savunuyor. Bu yüzden bize saldırılarını arttırdılar” dedi.

Birîmo son olarak PYD'nin yaptıklarını eleştirerek şunları ekledi; "PYD'nin bu yaptıklarına karşı bizim bazı plan ve çalışmalarımız var. Bugüne kadar siyasi yollarla Kürtler için bir şey yapmaya çalıştık. Ama her defasında engellerle karşılaştık. Bizim de askeri gücümüz var. Ama başka 'Birakujî'lerin yaşanmasını istemedik.”

Baskın yapılan bölgeler ve bürolar

Qamişlo: PDKS ve PYKS'nin büroları

Amûdê: PDKS, PYKS ve Suriye Kürdista Demokratik Gençler ve Öğrenci Yazarlar Birliği (YXCDK-S) büroları

Hesekê: PDKS, PYKS ve ENKS büroları

Dêrik: ENKS, PDKS PYKS ve Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi (Pêşverû)

Serê Kaniyê: ENKS

Girkê Lekê: ENKS'nin ofisi patlatıldı