Rojava'da neler oluyor.. ABD’li komutan: Ruslara izin vermeyeceğiz

Rojava'da neler oluyor.. ABD’li komutan: Ruslara izin vermeyeceğiz

Kamışlo ile Derik kenti arasındaki bölgede bulunan ABD askerleri, bölgeye ulaşmak isteyen Rus askerlerinin yolunu keserek, konvoyu geri gönderdi. ABD birliklerinin komutanı da Rus güçlerine izin vermeyeceklerini söyledi.

Rojava’nın Kamışlo ile Derik kentleri arasında bulunan Rimelan beldesi yakınlarındaki Gir Ziyaret köyünde konuşlanan Amerikan askerleri, Rus askerlerine ait konvoyunun yolunu kapattı.

Bir süre köy yakınındaki kavşakta bekleyen, 5 personel taşıyıcı zırhlı araç ve pikaptan oluşan Rus konvoyu, geri dönmek zorunda kaldı.

Rûdaw muhabirinin sorularını yanıtlayan Amerikan birliklerinin komutanı, “Rusların bu bölgeye gelmelerine izin vermeyeceğiz, gelirlerse dönmelerini isteriz” dedi.

Rûdaw muhabirinin “Gerekirse onlara karşı güç kullanır mısınız?” sorusuna ise ABD’li komutan, “Böyle bir durumda üstlerimle konuşmalıyım. Güç kullanma konusu koalisyonun vereceği bir karar” şeklinde konuştu.

ABD askerleri 3’üncü kez Rusları önledi

Rus askerler daha önce birkaç defa Kürdistan Bölgesi ile Rojava sınırları arasındaki Semelka Sınır Kapısı’na kadar gelip dönmüşlerdi.

Ancak ABD askerleri, bir hafta içinde Rojava’daki petrol sahalarına ulaşmak isteyen Rus konvoyunun yolunu, 3'üncü kez kesmiş oldu.

Rojava’nın doğusunu batısına bağlayan stratejik M4 karayolu dün, ABD ve Rus ordusu arasındaki ihtilaf nedeniyle ulaşıma geçici olarak kapanmıştı.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonunun ardından ABD, bölgedeki üslerini boşaltırken, petrol sahaları civarında yerleşmeye öncelik vermişti.

ABD güçleri, halihazırda Rojava ve Suriye'nin Rakka ile Deyrezor kentinde Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki bölgelerde toplam 11 üs ve askeri noktada varlık gösteriyor.

Kamışlo, Kobani ve Minbic’de ise Rus askerleri bulunuyor.