Rojava’da yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin yeni açıklama

Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler Ağustos ayına ertelendi.

Rojava’da yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin yeni açıklama

Rojava Özerk Yönetimi yerel seçimlerin 11 Haziran'da yapılacağını duyurmuştu.

Türkiye yetkilileri, yerel seçim kararına sert tepki göstrmişti.

ABD Dışişleri Sözcüsü de “Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerinde seçim koşullarının bulunmadığını" söylemişti.

Daha önce de ertlenmişti

Rojava Yüksek Seçim Komiserliği, 30 Mayıs’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin 11 Haziran’a ertelendiğini duyurmuştu.

Rojava Yüksek Seçim Komiserliği’nden yapılan açıklamada, “Seçimlerin 30 Mayıs'ta yapılması kararlaştırılmıştı ancak çalışmalarımız sırasında; Kuzey ve Doğu Suriye’de belediye seçim hazırlıkları için belirlenen sürenin yeterli olmadığı görüldü" denilmişti.

ENKS boykot ediyor

Özerk Yönetimin kontrolü altındaki bölgelerde daha önce iki kez belediye seçimleri yapıldı.

Bu seçimler için de Efrin-Şehba, Minbic, Fırat, Cezire, Tabka, Rakka ve Deyrezor kantonlarında seçim komisyonu tarafından hazırlıklar yapıldı.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise belediye seçimlerini boykot edeceğini duyurdu.

5 yıldır Rojava’da yaşayan sığınmacılar da oy kullanacak

Özerk Yönetim, 3 milyondan fazla seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğunu açıkladı. Beş yılı aşkın süredir bölgede yaşayan göçmen ve mülteciler de seçimde oy kullanabilecek.

Her belediyenin farklı konseyleri olacak. Her kantonda bir belediyeler birliği kurulacak ve bu birlik içerisinde tüm belediyeler temsil edilecek. Seçimler iki yılda bir yapılacak ve belediye meclis üyeleri ile eş başkanlar seçilecek.

Rojava’da bugüne kadar iki kez belediye seçimleri yapıldı. İlk belediye seçimleri 2015 yılında, ikinci seçimleri ise 2017 yılında yapılmıştı.

Yeni idari düzenlemeye göre Özerk Yönetimin yetki alanına giren alanlar yedi kanton, altı büyük şehir, 40 ilçe ve 105 kasabadan oluşuyor. Buna göre 151 il ve ilçede belediye seçimleri yapılacak. Eş Başkanlardan biri Kürt, diğeri Suriyeli diğer etnik gruplardan Arap, Türkmen veya Hristiyan olacak.

Yenilenecek….