Efrin'de Kürd çiftçilerin zeytin ağaçları kesiliyor, tarlaları yağmalanıyor

Efrin'de Türkiye’nin güdümüneki silahlı gruplar zeytin ağaçlarını kesmeye devam ediyor.

Efrin'de Kürd çiftçilerin zeytin ağaçları kesiliyor, tarlaları yağmalanıyor

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Efrin'in Şeraya ilçesine bağlı Elke köyünde silahlı grup mensupları ve yerel Araplar, Kürd bir çiftçiye ait zeytinlikteki ağaçları kesti.

Rûdaw kesilen ağaçların görüntülerine ulaştı.

Efrin İhlalleri Belgeleme Örgütü'nün verilerine göre 2023 yılının son ayında Efrin'in farklı köylerinde 7 kez zeytin ağaçları kesildi.

2023 yılının son ayında kaydedilen rakamlar şöyle:

Sultan Murad Tugayı, 1 Aralık'ta Meydanke köyünde Nuri Osman, Melik Hacı Mihemed ve Melik Amir'e ait 100 zeytin ağacını kesti.

6 Aralık'ta Hamza Tugayı’na bağlı silahlı kişiler Yukarı Kefardela köyünde Abdurahman Hasan Teke'nin zeytin ağaçlarını, ertesi gün de Mihemed Abdo'nun 20 zeytin ağacını kesti.

10 Aralık'ta Emşat’a bağlı silahlı kişiler, Şive köyünde Mihemed Eli Bozik ve Mistefa Mihemed Bozik'in 200 zeytin ağacını kesti.

Hemz Tuğayı, 12 Aralık'ta Kefersile köyünde Abdulaziz Cimo, Eyûb Cimo ve Beşir Cimo'nun 31 fidanını kesti.

Aynı ayın 13'ünde Hamzat Tugayı mensupları Faqira köyünde Halil Halef'e ait 25 zeytin ağacını kesti.

27 Aralık'ta Sultan Murad Tugayı mensupları, Xirabe Şera köyünde Mihemed Reşid Elo'ya ait 40 zeytin ağacını kesti.

"Vatandaşların altınlarını ve paralarını çalıyorlar"

Efrinli aktivist Abdurahman Koraco, ihlallere ilişkin bilgileri Rûdaw’la paylaştı. Abdurahman Koraco, “Son birkaç ayda Elke, Qultxulake ve Şero nahiyesinde ağaçlar kesildi. Bu ağaçların sahipleri Osman Hemo Xelil ve Yusif Hemdo'dur. Emşat grubu, Mabeta ve Şiyê ilçelerinde ağaçların kesilmesi emrini verdi. Geçen perşembe sabahı saat 02.30'da 5-6 din adamı Efrinli yaşlı bir çiftin evine girip bağlayıp dövüyorlar. Altın ve paralarını çalıyor” dedi.

Efrîn bölgesinden Rûdaw medya ağına konuşan yerel kaynaklar, Efrin halkına karşı işlenen bu büyük suça karşı gerek içeriden gerekse dışarıdan hiçbir partinin ses çıkarmadığını söylüyor.

Kaynaklar, mevcut sessizlik nedeniyle bölgedeki silahlı grupların ve Arapların açık bir şekilde, hesap vermeden bu suçları işlediğini bildiriyor.

Bir ayda 455 ağaç kesildi

Aralık 2023'te Meydanke'de 100, Yukarı Keferdela'da 59, Şiye'de 200, Keferşile'de 31, Faqira'da 25 ve Xirabe Şera'da 40 ağaç kesildi. Kaydedilen rakamlara göre sadece bir ayda 455 zeytin ağacı kesildi.