Rojavalı Doktor, köyünün nasıl SMO askeri üssüne dönüştüğünü anlattı

Rojava'nın Girê Spî (Tel Abyad) şehrinden bir radyolog, evinin Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) cihatçıları tarafından ele geçirilme hikayesini ve ülkesinin tüm bileşenlerinin tamamen yer değiştirmesini anlattı.

Rojavalı Doktor, köyünün nasıl SMO askeri üssüne dönüştüğünü anlattı

Rojava'nın Girê Spî (Tel Abyad) şehrinden bir radyolog, evinin Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) cihatçıları tarafından ele geçirilme hikayesini ve ülkesinin tüm bileşenlerinin tamamen yer değiştirmesini anlattı.

North Press'e konuşan Doktor Muhammed Arif Ali, Kürkiye'ye bağlı "Suriye Milli Ordusu" adı altında bir araya gelen cihatçı grupların Girê Spî'nin 7 km batısında yer alan evini ve Tanuza köyündeki akrabalarının evlerini kontrol altına aldığını söyledi.

Cihatçılar yağmalanan evinde namaz kıldılar

Ali, bu silahlı grupların evinin girişinde iki aslan heykelini yıktıklarını, ayrıca ele geçirdikleri evlerde ve bahçede kendi evinden alınan halıyı sererek üzerinde toplu olarak Cuma namazını kıldıklarını belirtti. 

Geri dönüşlere izin yok

Ali, Rojava'da Türk ordusu ve bağlı silahlı gruplar tarafından yürütülen teyitli demografik değişim sürecine atıfta bulunarak, Türkiye destekli silahlı grupların, köylerin ve bölgenin yerel halkının evlerine ve mülklerine dönmelerine izin vermeyecekleri hususunda örtülü bir mesaj iletmek için bu faaliyetleri gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Dr Ali, Tanuza köyünü ele geçiren cihatçıların garanti vermesi üzerine evine dönen 72 yaşındaki bir yaşlının tutuklanmasını canlı bir örnek olarak aktardı ve köydeki silahlı grupların yaşlının oğlundan babasını serbest bırakmak için 30 milyon Suriye lirası (yaklaşık 60.000 $) fidye istediklerini vurguladı.

Bombalamalar sadece Kürt köylerini hedef aldı

Dr. Ali, yerinden edilme hareketinin geçen ay 9 Ekim'de Türk yanlısı silahlı grupların Türk ordusu ile birlikte Kobani ve Rakka'ya doğru bölgeye girişi ile başladığına dikkat çekti ve bombardımanların sadece Kürt köylerini hedef aldığını vurguladı "Silahlı cihatçı gruplar ve Türk kuvvetleri Kürt köylerini bombalarken, Arap bileşenlerin birçok köyü, silahlı gruplar bölgeyi işgal etmeye ve yerel halkı tutuklamaya başlayana kadar Türk bombardımanından muaf tutuldu."

Eviyle ilgili en son haberlere ilişkin olarak, Doktor Ali bu silahlı grupların hala evinde bulunduğunu ve köyün yakınlarında istihkâmlar kurduğunu açıklarken, cihatçı ailelerinin de yerel halkın evlerine yerleştiklerini ve köyü tamamen bir askeri üs haline dönüştürdüklerini vurguladı. 

Mülkiyet yağmalanması ve nüfusun yerinden edilmesi

Dr. Ali bunun yanısıra, Arap komşularının kendisine telefonla, Kürtlerin sahip olduğu tüm evlerin boşaltıldığını, mülklerinin tamamen yağmalandığını, köylülerin tohumlarının, buğday ve arpalarının çalındığını, depolarının yağmalandığını ve geride bıraktıkları tüm traktör ve makinelerin gasp edildiğini aktardığını söyledi.

Dr. Ali, Ermenilere ait olanlar ve Arapların sahip olduğu birkaç köy de dahil olmak üzere Kürtlere ait olan yaklaşık 100 sınır köyünün çoğunun cihatçıların kontrolüne geçtiğini ve sakinlerinin sınır dışı edildiğini açıkladı.

İkinci kaçış

Ali, silahlı muhalif grupların kontrolü nedeniyle, bu yerinden edilmenin, 2012 sonunda evlerini terk etmek zorunda kalmalarının ardından Girê Spî'yi ikinci terkedişleri olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca, IŞİD'in bölge üzerindeki kontrolü sırasında, evinin ve köyünün ıssız olduğunu, 2014'ün sonunda Kobani'deki IŞİD saldırısı sırasında, IŞİD ailelerinin Girê Spî'nin dışından köyde barındırılmak üzere getirildiğini kaydetti.

Haberi orjinal kaynağından okumak için buraya tıklayın...