Rojavalı Peşmergelere 'çete' diyen Aldar Xelîl'e tepki: Size rağmen müzakereler başarıya ulaşacak

PYD Başkanlık Konseyi üyesi Aldar Xelil’in Roj Peşmergeleri ve ENKS’ye yönelik açıklamalarına Rojavalı Akdemisyen Kawa Azizi tepki gösterdi. Azizi, Aldar Xelil’e rağmen Kürtler arası diyaloğun başarıya ulaşacağını söyledi.

Rojavalı Peşmergelere 'çete' diyen Aldar Xelîl'e tepki: Size rağmen müzakereler başarıya ulaşacak

Aldar  Xelil’in açıklamalarına bir tepki de Rojavalı  Kürt akademisyen ve siyasetçi Dr. Kawa Azizi’den geldi.

Dr. Kawa Azizi, Aldar Xelil’in bu açıklamasının Rojava’daki Kürtler arası birlik müzakerelerini sonlandırmayı amacıyla bilinçli yapılmış bir açıklama olarak tanımladı.  

"Kürtler arası birlik çalışmalarına sopa sokmak istiyor"

Erbil'deki Salahaddin Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Rojavalı Azizi,  BasNews’e yaptığı değerlendirmede, "Sayın Aldar Xelil, Kürt-Kürt diyalogunun çarkına sopa koymak için ara sıra kafa karışıklığına neden olan kışkırtıcı açıklamalar yapıyor” ifadelerini kullandı.

Kawa Azizi sözlerini şöyle sürdürdü: “Aldar Xelil'in de aralarında bulunduğu bazı kesimler Rojava Kürdistanı'ndaki Kürt diyaloğunun durduğu yönündeki iddiasına cevaben şunu söylüyoruz: Kaybettiniz! Kürtler arası diyalog asla durmayacak ve istenen sonuca varılacak” şeklinde yorumlarak, “Varılanlar bağlayıcı bir anlaşmadır” dedi. Kawa, müzakerelerin ikinci aşamasında iki taraf için geri kalan sorunlar tartışılarak ve çözümün hızla geliştirileceğine inandığını sözlerine ekledi.

"Tek korkuları reformların hayata geçmesi"

PYD’li yetkilisi Xelil’in ENKS’nin "Rojava’daki sosyal sözleşmeyi değiştirmek ve Özerk Yönetimi yıkmak istediği” yönündeki suçlamasına ilişkin ise Kürt akademisyen, “Aldar Xelil ve temsil ettiği benzerlerinin tek korkusu Rojava’da reformların hayata geçmesindir.  Bu reformlar onların çıkarlarına değil. Rojava’yı kendi babalarının çiftliği gibi görenlerin çıkarlarının hiçbir zaman Rojava halkının çıkarları ile uyuşmayacaktır” şeklinde tepki gösterdi.

أكاديمي كوردي سوري: PKK ليس لديه أي برنامج قومي كوردي .. يعمل مع من يدفع له  ضد شعبه

Kawa Azizi, ENKS’nin Rojava’daki sistemi yıkmak gibi bir niyetinin olmadığını sadece bileşenler arasındaki demokratik eşitliği ve seçilmiş temsilcilerin yönetimde yer alamasını istediğinin altını çizdi.

Rojavalı akademisyen, Aldar Xelil’in korkusunun Fırat’ın doğusunda gönüllülüğe dayalı ve zorunlu olmayan bir savunma gücünün oluşması olduğunu kaydetti.

Kürt akademisyen,  PKK'nin Kürtlere ilişkin bir ulusal programı olmadığını kaydererek "ENKS, seçilmiş bir otoritenin gözetiminde ve Suriye dışından bize hükmeden ideolojik bir partiye bağlı olmayan bir ulusal ordu kurma çağrısı yapıyor. Bölge halkından ve tüm bileşenlerinden gönüllü bir ordu istiyoruz ve bu güçlerin felsefesinin barışçıl olmasını istiyoruz ve misyonları sadece bölgeyi korumaktır"dedi.

" ENKS anadilde eğitime karşı değil, modern eğitim istiyor"

Aldar Xelil’in “ENKS anadilde eğitime karşı” suçlamasına ilişkin ise Azizi, “Konseyin anadilde eğitime karşı çıkma suçlaması cahilce bir suçlama. Biz, çocuklarımız için modern bir eğitim istiyoruz. Öğrenciler UNESCO tarafından ve Suriye dahil dünya ülkelerinden uluslararası bilimsel müfredatı okumalı. Özellikle kendileri tarafından bile tanınmayan alfabe ile değil, ulusal ve uluslararası üniversitelerde eğitim görmeleri, kaliteli ve tanınmış eğitimlerini almaları mümkün kılacak bir müfredat isteniyor” dedi.

Azizi Xelil'e hitaben şunları söyledi: “Her şeyi silah zoruyla kontrol ediyorsunuz. Siyasi, ekonomik ve askeri gücü ve hayatın her alanını otoriter bir şekilde kontrol ediyorsunuz ve sizinle seçimlere girmemizi talep ediyorsunuz ?? Siz bizimle alay mı ediyorsunuz Aldar Bey?”

Azizi “Bir yıllık bir süre için idareye katılmak ve siyaset içinde bir pozisyona sahip olmak için çabalıyoruz. Siyasi, sosyal ve ekonomik yaşamı düzenlemek, partiler, siyasi özgürlükler, muhalefet hakları, iktidar ve yetki dağılımının kanunla çıkarılmasından sonra serbest seçimler düzenlemek için genel kanunlar oluşturulmasını istiyoruz. Yasama ve yargı otoriteleri bağımsızdır, seçimler böyle bir ortamda yapılır Sayın Aldar” dedi.

Azizi "Diyalogları bitirdiniz ve sorumsuz bir tutum içinde oldunuz. Diyaloglar devam ediyor ve yeni bir turun başlamasını bekliyoruz. Bence bu sefer sizin isteğinizden farklı olacak ve Sayın Aldar’ın başkanlığındaki muhatapların artık mantığını değitirmesi gerekecek” ifadelerini kullandı.

"Roj Peşmergeleri Rojava'yı savunmaya hazır"

Kürt akademisyen, "Rojava Peşmerge'yi paralı askerler olarak nitelendirmek, Kürt düşmanlarının saldırılarına Zemin sunmaktır. Rojava Peşmergelerinin Kürdistan'ı IŞİD'e karşı savunmak gibi bir pratiği var ve efsanevi kahramanlıkları var. Roj Peşmergleri Rojava Kürdistanı'nı savunmaya hazır" şeklinde tepki gösterdi.

PKK’ye yakınlığı ile bilinen Özgür Politika sitesine konuşan Aldar Xelil, Rojava’da Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Ulusal birlik, mücadelenin gelişmesi ve yüzyıldır mücadele eden halkımız için kazanımlar elde etme açısından şüphesiz çok önemli bir gelişmedir” diyen Xelil, “Bu birliğe katılmak isteyenlerin bazı konularda net olması gerekiyor. Rojava Kürdistan’daki Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) özellikle 2014 yılından itibaren Kuzey-Doğu Suriye yönetimi içerisinde yerlerini alıyor ve ortak çalışma yürütüyor ancak bir taraf eksik kalmıştı: Başurê Kürdistan’daki KDP’nin uzantısı ve destekçileri olan ENKS partileri” ifadelerini kullandı.

“Ulusal birlik değil bazı partilerin ittifakı olarak adlandırabiliriz”

PYNK ve ENKS arasındaki görüşmeleri genel olarak  “ulusal birlik değil bazı partilerin ittifakı” olarak adlandıran Xelil, “Birlik dışında kalan bazı partilerin ittifakıdır. Bu partilerle bir süredir görüşmeler ve çalışmalar yürütülüyor. Özellikle bu çalışmalar 8 aydan fazla süredir devam ediyor. Adımlar atıldı, siyasi konularda ortak görüşlerimiz ortaya çıktı. Siyasi konularda çıkarılması gereken ortak görüşleri ortaya koyduk. Onun dışında Rojava’da Kürt merciinin olması için bazen birlikte kararlar verelim, diyalogumuz olsun, ortak çalışmalarımızı yürütelim konularında da anlaştık” diye konuştu.

“Projemizdeki bazı kavramlarda da ortak görüşe sahip değiliz”

ENKS’nin öne sürdüğü şartların Rojava yönetini bozduğunu savunan Xelil, “Ortada bir durum var ve anlaşarak onu güçlendirelim’ geliyor ancak onlar ‘Yok, sizinle anlaşmamız için mevcut olanları bozun’ diyorlar. Örneğin öz savunma görevini ve anadilde eğitim sistemini durdurmak, eşbaşkanlık sistemini de değiştirmek istiyorlar. Hatta projemizdeki bazı kavramlarda da ortak görüşe sahip değiliz. Onlar Demokratik Ulus’u fazla önemsemiyor” ifadelerini kullandı.

“Şimdiye kadar düşmanla çalışıyordunuz”

ENKS’nin yönetime dâhil olmak istediğini ifade eden Xelil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de bunu çok iyi bulduğumuzu söyledik. ‘Şimdiye kadar düşmanla çalışıyordunuz, Türk devleti maşasındaki ve büyük ölçüde Müslüman Kardeşler’den oluşan Suriyeli muhalifler koalisyonunun tarafı oldunuz. Siz bu cephedesiniz. Eğer gelip bu yönetime dâhil olmak istiyorsanız bu aslında iyi bir gelişmedir’ dedik. Ancak bunun bazı şart ve kuralları da vardır. Gelip bu yönetime dâhil olmak istiyorsan seçimler yapılmalıdır. Hep birlikte seçime gidelim, böylece yönetime dâhil olun, dedik. Onlar seçim olmadan yönetime dâhil olmakta ısrar ediyor. Hatta biz onlara bazı yerlerde kendi üyelerinizi çalışmalara alabilirsiniz ancak tamamını kabul etmiyoruz, dedik. Onlar bunu da kabul etmiyor. Yönetimi yarı yarıya paylaşmak istiyorlar. Seçimsiz ve yarı yarıya kabul edilemez. Bunun için bu tartışmalar şimdilik durdu.”

“Rojava’da askeri görev yürütmeleri mümkün değildir”

Taraflar arasındaki bir sonraki görüşmelerde Roj Peşmergelerinin Rojava’a dönüşü konusunun gündeme geleceğini ifade eden Aldar Xelil, “Onlar aslında Peşmerge değil çetedir. Türk devleti elinde çete olmuşlar. Nerede isterlerse onları kullanıyorlar. Şengal’de YBŞ güçlerine saldırdıklarında onlar aracılığıyla saldırıldı. Başûrê Kurdistan yolunu kapatmak istediklerinde Güney Kürdistan peşmergeleri değil onlar gönderilip yol kapatıldı. Yine Metina ve Gare’de gerillanın üzerine gönderilen güçler onlardı. Çete faaliyetleri yürütenlerin Rojava’da askeri görev yürütmesi mümkün değildir” dedi.

PYD’li Xelil, ABD’nin Suriye temsilcisinin seçimler nedeniyle ülkesine gittiği için görüşmelerin henüz başlamadığını söyledi.

Basnews