Rojavalı sanatçı 'Barzani'ye Yas' şarkısının hikayesini anlattı

Rojavalı sanatçı Ramazan Ömer, Mela Mustafa Barzani'nin vefatını anlatan “Şîna Barzanî” şarkının hikayesini anlattı.

Rojavalı sanatçı 'Barzani'ye Yas' şarkısının hikayesini anlattı

Rojavalı sanatçı Ramazan Ömer, Mela Mustafa Barzani'nin vefatını anlatan “Şîna Barzanî” şarkının hikayesini anlattı.

Söylediği şarkılarla Kürt sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan Rojava’nın Tirbespiye kasabasından sanatçı Ömer, Seydayê Tîrej'in Mustafa Barzani'nin vefatı ile ilgili “Şîna Barzanî” şiirini nasıl ve hangi şartlarda hazırladığını açıkladı.

Rûdaw'a konuşan Ömer, “Bir gün Seydaye Tirej beni çağırarak 'Ramazan, Başkan hakkında bir şiir yazdım' dedi. Dinle bakalım nasıl bulacaksın. Dinlediğimde yüzyıl boyunca Kürt milletinin unutamayacağı sözler olduğunu anladım. 1984'te Halep'te bir bestekarın yanına giderek, şiiri bestelemesini istedim. Emin Heyat isimli Arap besteci 5 bin lira karşılığında şiiri besteledi” dedi.

Suriye hükümetinin baskılarını anlatan Ömer, şarkıdan dolayı dönemin Suriye hükümetinden baskı gördüğünü belirtti.

Bugüne kadar milli şarkılar söylediğini ifade eden Ömer, sözlerine şunları ekledi:

“Bir gün beni Haseke'deki Siyasi birimden çağırdılar. 'Barzani ile ilgili bir şarkı söylemişsin biz bunu kabul etmiyoruz' dediler. Ben de 'Çocukluğumdan beri Barzaniciyim, büyüdüm ve halen Barzaniciyim, bunu sana açıkça söylüyorum. Bak işkence etmeden önce de bunu söylüyorum. Öldürseniz de Barzanici kalacağım. Bana çok baskı yaptılar ama bu şarkıları söylemekten vazgeçmedim. Bugüne kadar milli şarkılar söylüyorum ve ben var olduğum sürece Barzani üzerine milli şarkılar söylemeye devam edeceğim.”

Söz konusu şarkının etkisine değinen sanatçı Ramazan Ömer, "Bugün bile dostlarıma, arkadaşlarıma 'Bu şarkıyı nasıl görüyorsunuz?' diye soruyorum. Onlar da 'Yüzyıl daha yaşasak bu söylediğin şiir kadar gönlümüzü mest eden bir şey bulamayız. Hani birini seversin ve bir anda ortadan kaybolur, onun üzerine bir şiir yazarsın, o şiir okunurken sanki yanımızda hissederiz. Bu şiir de öyle' diyorlar” şeklinde konuştu.

Mela Mustafa Barzani, tedavi olmak için gittiği ABD’de 1 Mart 1979'da vefat etti.