Rojava’nın Ayn İsa kentinde şiddetli çatışmalar

Rojava’nın Ayn İsa kenti kırsalında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Türkiye’ye bağlı silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Rojava’nın Ayn İsa kentinde şiddetli çatışmalar

Viviyan Fettah, Türkiye’ye bağlı silahlı grupların dün gece Ayn İsa’nın kuzeyine yönelik saldırı başlattığını belirtti. Silahlı gruplar bölgeye ağır silahlarla bombardıman yapıyor.

Viviyan Fettah, yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Ayn İsa’ya bağlı Cehbel û Muşêrfe köylerinin silahlı grupların kontrolüne geçtiğini aktardı.

Grê Spi’nin güneyinde ve Rakka’nın kuzeyinde bulunan Ayn İsa Haseke ile Halep illeri arasında stratejik bir bölgede yer alıyor.

Bazı Rus kaynaklara göre, saldırılar Ehrar el Şarqiye grubu tarafından başlatıldı.

Kaynaklar, Türk ordusunun Halep ve Haseke kara yolu üzerinde bulunan Ebu Xerze, Sellum ve Romane köylerinin olduğu bölgeye büyük bir güç yığdığını belirtti.

Seyda Köyü çevresi ve M4 kara yolunda şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Bölgedeki kaynaklar, yaşanan çatışmalarda şu ana kadar taraflardan 11 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Rusya Ayn İsa’nın Suriye hükümetine teslim edilmesini istemişti

DSG 7 Aralık’ta yaptığı açıklama ile Rusya ve Suriye hükümetleri ile bir süredir Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının hedefinde olan stratejik Ayn İsa ilçesi konusunda bir anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Anlaşmaya göre ilçenin belli yerlerinde “ateşkesi denetlemek için” ortak kontrol noktaları kurulacaktı.

Bu konuda bir basın açıklaması yapan Gire Spi Askeri Meclisi Komutanı Riyad Halef, Ayn İsa’nın doğu, batı ve kuzeyindeki M4 yolu üzerinde 3 ortak askeri nokta inşasına karar verdiklerini belirtmişti.

Ruslar olası bir operasyonu gündeme getirmişti

Öncesinde de Ayn İsa'daki Rus üssünde, Rus ve Suriye ordusundan subayların DSG komutanları ile bir araya gelmişti.

Toplantının içeriğine ilişkin basına bilgi veren Ayn İsa Askeri Meclisi’nden bir kaynak, Rus subayların DSG’ye, TSK ile Türkiye destekli silahlı grupların ilçeyi “işgal etme” tehdidinin ciddi olduğunu bildirdiğini ve “Türk tehdidinin önünü kesmek için” Ayn İsa’nın idari ve askeri olarak Suriye rejim güçlerine teslim edilmesini tapel ettiğini aktarmıştı./ Rudaw