Rus Basını: Ankara, ABD'nin Suriye'den tamamen çekilmesini istemiyor
Rus Basını, Ankara'nın ABD'nin Suriye'den çekilmesini tamamen istemediğini, böyle bir gelişme halinde Şam Ordusu'nun Rojava'ya gireceğini dile getirdi.
Rus Basını, Ankara'nın ABD'nin Suriye'den çekilmesini tamamen istemediğini, böyle bir gelişme halinde Şam Ordusu'nun Rojava'ya gireceğini dile getirdi.
EADaily ajansı Suriye’deki durumu, “ABD gidiyor, Türkiye ültimatom dilini benimsiyor” olarak değerlendirdi. Ajansın dediği gibi Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan tampon bölge meselesi kritik noktaya geldi. Ankara’ya göre bu bölge müttefikleri ile beraber veya tek TSK tarafından ama illa da kurulacak.
Öte yandan Moskova ve İran Soçi’de anlaştıkları gibi tampon bölgenin Şam’ın katılımı ile kurulmasında direniyor. Ne var ki Erdoğan, Esad ile ilişki kurmakta “acele etmiyor”.
Bununla beraber Washington ile diyalog geliştiren Ankara, Amerikan askerlerinin tamamen çekilmesinden yana değil. Çünkü öyle olursa Şam ordusunun “Suriye Kürdistan’ına” girmesi kaçınılmaz olur. O durumda Moskova ile Tahran’ın, Ankara’ya karşı Şam’ı destekleme ihtimali çok kuvvetli. Türkiye yüzde yüz bunun bilincinde.
Ne var ki ajansın öne sürdüğü gibi mart seçimleri yaklaşırken Erdoğan ile partisi “zayıf” görünmemek için bir “zafer” kazanmak zorunda. Bunun için TSK’nin yeni operasyon düzenleme ihtimali büyük. Operasyon yapılırsa Suriye’deki ittifaklar altüst olabilir.
Aynı ajansa göre Rusya, İdlib’i vurmakla Türkiye’yi üstlendiği yükümlülüğünü yerine getirmeye zorluyor.
17 Eylül 2018 günü Soçi’de varılan anlaşma uyarınca Ankara İdlib’de silahtan arındırılmış bölge kurduracaktı. Plan tutmadı, İdlib’in büyük kısmı teröristlerin eline geçti. Halep, Hama, Latakya ve İdlib’i ateş altında tutan teröristleri birkaç gün önce Rus jetleri vurdu. “Rusya Savunma Bakanlığı, söz konusu saldırı konusunda Ankara ile mutabık kalındığını açıklasa da hükümete yakın Türk medyasının tepkisine bakıldığında durum öyle değil” ifadesini kullanan ajans, İdlib’de geniş çaplı bir operasyonun ihtimali azdır, büyük olasılıkla Rusya, Türkiye’den Soçi’de kararlaştırılan yükümlükleri yerine getirmesini istiyor, dedi.
Bu arada İdlib sınırında bulunan Şam askerleri hem terörist hem de Türkiye yanlısı silahlı muhalif gruplar tarafından sürekli saldırıya uğruyor.
Askeri kaynaklarına atıfta bulunan ajans, Rus tarafı Esad’ı İdlib’e büyük taarruz düzenlememesi için tutmakta artık zorlanırken Moskova’nın silahtan arındırılmış bölge konusunda sabrının sonu var, dedi.
REGNUM ajansı yazarlarından Sergey Şakaryantz, Ankara’dan son günlerde yapılan iki açıklamayı değerlendirdi.
Yazara göre Hulusi Akar’ın Menbiç’te Türk askerlerinin Ruslarla beraber devriyeye başladıklarına dair açıklaması, Soçi’de Putin ile Erdoğan’ın vardığı güvenli bölge konulu anlaşmaya aykırı. Sebebi ise Putin’in “kısa zamanda Suriye’nin, Türkiye sınırı dahil bütün topraklarını kontrol altına alması gerek” yönünde yaptığı hamle. Geçici tampon bölgeler olursa mutlaka Şam’ın katılımı ile kurulacak. Şakaryantz’ın dediği gibi Moskova ile Tahran, Akar’ın sözlerini doğrulmazsa kuzey Suriye türbülansa girer.
Bu arada Süleyman Soylu’nun “İran ile beraber PKK’ya karşı bir operasyona hazırlanıyoruz” yönündeki açıklaması, Tahran’ın tepkisini mutlak kılıyor. Halbuki yazar, ‘Türkiye ve İran’ın Suriye’deki amaçları dikkate alınırsa’ Soylu’nun çıkışı pek gerçekçi görünmüyor, dedi.
Makaleyi bitirirken Şakaryantz, Türkiye’nin çıkarlarının gittikçe Rusya ile İran’ın çıkarlarına daha çok ters düştüğünü iddia etti.