Suriye muhalefeti: Kürtler Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsinler!

Suriye muhalefeti: Kürtler Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsinler!

Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Üyesi Nasr Hariri, PYD ile ENKS arasındaki müzakerelerin başarıyla sonuçlandığını söylemek için henüz erken olduğunu savundu. Hariri, Rojava’da Özerk Yönetim fikrinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Başkanı da olan Kurul’un şu anki üyesi Nasr Hariri, Rûdaw TV’de yayınlanan özel bir röportajda Dilbixwin dara’nın sorularını yanıtladı.

Suriye krizinin 9 yıldan sonra hala çözülemediğini belirten Hariri, “Suriye meselesinin hala uluslararası pazarlık konusu olduğunu görüyoruz. Siyasi çözümün başarısız olması Müzakere Yüksek Kurulu ve diğer tarafların çalışmalarını da olumsuz etkiliyor” dedi.

“Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu başkanlığına Kürt bir ismin getirilmesi önünde herhangi bir engel var mı?” sorusuna Hariri, “Muhalefet içerisinde Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) kardeşlerimiz de var. Onların talebi üzerine Başkan yardımcısı ve siyasi komitenin 2 üyesi Kürtlerden seçiliyor. Müzakere Kurulu 7 bileşenden oluşuyor ve her bir üyenin kendisini başkanlığa aday gösterme hakkı var. Başkanlığım döneminde İbrahim Bro’nun başkan yardımcısı olması önerisini Kabul ettim” sözleriyle yanıt verdi.

“Rejimin çöküşünü kimse engelleyemez”

ABD’nin Suriye’ye uyguladığı "Sezar" olarak adlandırılan yaptırımlar sayesinde Rusya ve İran’ın da Suriye rejimini ekonomik, siyasi ve toplumsal çöküşten kurtaramayacağını vurgulayan Hariri, Suriye’de çok önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Nasır Hariri şöyle devam etti:

“Daha önce kendisine başkaldıran rejim şimdi de kendisine destek verenleri öldürmeye başladı. Suriye’nin kuzeydoğunda yaşanan savaşın ardından Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginlik ki ateşkesle önlenmişti. ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda varlığını sürdürmesi ve Esad’ın mafya ailesi içerisindeki çelişkilerin derinleşmesi önemli gelişmelerdi. Bu ekonomik cezalarla birlikte tüm mesajlar açıkça rejimin artık ayakta kalamayacağına ve bird aha bölgesel ve uluslararası sisteme dahil olamayacağına işarettir. Bu süreçte yaşanan gösteriler de halkın artık bu rejime tahammülünün kalmadığını gösteriyor.  Bu nedenle rejimin yıkılması yakındır, rejimi destekleyen devletler de meseleyi masada incelemeye almalı ve gerçekçi siyasi bir çözüme dönüşmesi için çabalamalı.”

“PYD, PKK ile bağlarını koparmaya hazır mı?”

Nasır Hariri, ENKS ile PYD arasındaki ittifak görüşmelerini de değerlendiren Hariri, “Bugün sadece Suriye değil, tüm bölge yanıyor. İran gibi çatışmadan yafdda sağlayan tarafların dışında çözüm aramayan taraf neredeyse yok gibidir. Aklı olan herkes çözüm ve huzur arıyor. Fakat mesele şu ki nasın bir çözüm tartışılıyor. Bence diyalog olumlu da olsa Suriye halkının beklediği çözüm bu değil. Örneğin bugün PKK’nin bir kanadı olan PYD sorunları Kürt halkı ile, ENKS ile çözmeye ne kadar hazırdır? Suriye’nin kuzeydoğusundaki bileşenlerle sorunlarını çözmeye ne kadar hazırdır? PKK ile bağlarını koparmaya ne kadar hazırdır? Suriyelilerin çoğu için kırmızı çizgi olan ulusal görüşe sahip çıkacak mıdır? Bu sorulara yanıt bulamadan bir çözümden bahsetmemiz erken olur” dedi.

Rojava’daki “Özerk Yönetimin” Suriyeliler tarafından kabul edilmediğini savunan Nasr Hariri, “Bu örgütlenmenin birçok askeri yabancı kişilerden oluşuyor. Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsinler, PKK’den vazgeçsinler, baskılarına son versinler. Bütün Suriyelilerin kabul ettiği bu kırmızı çizgilerden vazgeçerlerse o zaman içerisinde Kürtlerin de yer aldığı muhalefetle görüşmeleri konusunda bir engel kalmaz. ENKS ile anlaşmaları da başarıyla sonuçlanır mı bilmem” diye konuştu.  

“Efrin’de yaşananlar bireyseldir”

“Efrin’de, Sere Kaniye ve Gire Spi’de muhalefete bağlı silahlı grupların işlediği suçlar” hakkında bir soruya yanıt veren Hariri, sözkonusu suçlamaların “iddia” olduğunu savundu.

Hariri, “Hergün hırsızlık, öldürme suçları, fidye için adam kaçırma konularında raporlar geliyor. Ben bunu meşrulaştırmıyorum. Bunlar kanunlara aykırı şeyler ve durdurulmalı, bunu yapanlar cezalandırılmalı. Bu konuda suçluların tespiti için bir komisyon kuurlmuş ve ENKS de komisyonda yer alıyor. Komisyon çalışmalarının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmalı. Ben Suriye halkını hedef alanları savunan taraafta değilim. Bireysel uygulamalar çıkmışsa bu kınanır ve sahipleri cezalandırılır” ifadesini kullandı.

Krütlerin Federalizm talebine karşı olmadıklarını, bu talebin tartışılabileceğini ifade eden Hariri, “Ancak federalizm dayatmalarına karşıyız. Bu konu tüm Suriye halkını ilgilendiriyor, onlar bu konuda kararı verecek. Herkes kendi fikirini ve çözüm önerisini sunar” dedi.