Rus güçleri, DSG kontrolündeki bölgeye geri döndü

Rus güçleri, Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki Eş-Şehba bölgesinde bulunan Tel Rıfat ve Kaaştar üslerinden önceki gün sürpriz bir şekilde çekilmesinin ardından bu iki üsse geri döndü.

Rus güçleri, DSG kontrolündeki bölgeye geri döndü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yaptığı açıklamada, “İran milislerine ait bir askeri konvoy dün sabah Tel Rıfat kenti yakınındaki Ez-Zehra bölgesine doğru hareket etti.Konvoyda, zırhlı araçlar ile savaşçı ve mühimmat taşıyan askeri araçların yanı sıra orta ve ağır silahlar bulunuyordu” denildi.

Açıklamaya göre, konvoydaki silah, mühimmat ve savaşçılar, Türk güçleri ve Ankara destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) muhtemel bir askeri operasyonuna karşı Şii mezhebine mensup halkı korunması amacıyla Tel Rıfat yakınlarına konuşlandırıldı. Bu gelişme, Rus güçlerin, Gaziantep-Halep yolu yakınındaki Tel Rıfat ile Kaaştar üslerinden sürpriz bir şekilde çekilmesinden sonra geldi.

Rus güçler, iki üste bulunan zırhlı ve askeri araçlar, sinyal kesici cihazlar ve 100’den fazla Rus askerinin tamamını 4 konvoy halinde geri çekti. Konvoy, Tel-Rıfat-Fafin yolunu kullanarak Halep kentine yöneldi. Ancak Rus güçleri şu ana kadar çekilmenin gerekçesine dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Aktivistlerin paylaştığı görüntülerde Rus güçlerine ait iki konvoy görülüyor. Birincisi Tel Rıfat’tan ayrılırken, ikincisi de Fafin beldesi yakınlarında Halep istikametinde gidiyor.

Yerel kaynaklar, Rus güçlerin Halep’in kuzeybatısındaki Tel Rıfat ve Kaaştar üslerinden çekilmesinin “Ruslar ile DSG arasındaki ihtilaflı noktalardan” kaynaklanmış olabileceği görüşünde. Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Halil’e göre bu noktalar arasında, DSG’nin Suriye yönetimine ait bölgelerinde tedarik sıkıntısı çekilen yakıt, hububat ve bazı emtiaları rejime göndermemesi ve Rusya’nın, DSG’den Suriye yönetimi ile arasında 3 sınır kapısı açarak, bu kapıların denetimini Rus güçlerine vermesi talebinin DSG tarafından kabul edilmemesi bulunuyor.

Buna karşılık başka kaynaklar ise, Rusların Tel Rıfat ve çevresinden sürpriz çekilmesinin sebebinin, bölgeyi tamamen tahliye ederek Türk güçleri ve desteklediği SMO güçlerinin askeri operasyonuna ve dolayısıyla Tel Rıfat ve Halep’in kuzeyini ele geçirmelerine, DSG’yi bölgeden çıkarmalarına zemin hazırlamak olduğunu dile getiriyor.

Tel Rıfat beldesi ve bağlı 30 köyü Halep’in kuzeyindeki YPG’nin kontrolünde bulunuyor. Tel Rıfat’tan uluslararası M4 karayolu geçiyor. M4 karayolu, Ankara destekli SMO’nun kontrolündeki Azez kentinde bulunan Babu’s Selame Sınır Kapısı üzerinden Halep ile Gaziantep’i birbirine bağlıyor.

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi 9 Nisan’da yaptığı açıklamada, Türkiye destekli grupların, Halep’in kuzey kırsalında DSG’nin kontrolünde bulunan Tel Rıfat beldesine düzenlediği top atışları sonucu 5 sivilin hayatını kaybettiğini, 6 sivilin de yaralandığını bildirdi. Beldede Suriye yönetiminin yanı sıra bir Rus üssü bulunuyor.