Rus medyası: Kürtlerin Suriye’deki planları güvenli bölgeleri baltalayabilir

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD), Suriye'nin kuzeyinde fiilen yönettikleri bölgeyi, Rakka özgürleştirdikten hemen sonra belirgin biçimde genişletmeyi planladığı iddia ediliyor.

Rus medyası: Kürtlerin Suriye’deki planları güvenli bölgeleri baltalayabilir

Rus basınına yansıyan yorumlarda, QSD'nin bu iddia edilen planının, Rusya'nın Suriye'deki gerilimi azaltma bölgeler inisiyatifini zayıflatabileceği belirtildi.

Gazeta.ru haber portalinde yayımlanan analizde, Suriye yönetimi başta olmak üzere hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmayan Rojava Kurucu Meclisi Demokratik Federal Sistemi Eş Başkanı Hediye Yusuf'un, PYD'nin Rakka'nın özgürleştirmesi sonrası hedeflerini duyurduğu açıklamanın olası etkileri değerlendirildi.

'Gerilimi Azaltma Bölgeleri Kürtleri Memnun Etmedi'

Analizde, Suriye'deki ateşkesin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran'ın Astana'da imzaladığı gerilimi azaltma bölgeleri memorandumunun bölgedeki Kürt grupları memnun etmediği ifade edildi.

Belgenin 'Suriyeli Kürtlerin çıkarlarını yansıtmadığına' ve 'ABD'nin de anlaşmanın tarafı olmadığına' dikkat çekilen makalede, YPG'nin planlarının 'Suriye krizine son vermek isteyen tarafları muhtemelen üzeceği' kaydedildi.

'Suriye Ordusu ve YPG Arasındaki Çatışmalar Artabilir'

Öte yandan yazıda, "Suriye ordusu ile Türkiye destekli radikal gruplar arasındaki çatışmalar azaldığında, ordu güçleri ve YPG arasındaki çatışmalar yoğunlaşabilir. Eğer Kürtler batıya ilerlerse, bu durum kaçınılmaz olur" ifadelerine yer verildi.