Türkiye İran Sınırını Duvarla Kapatıyor 

Suriye sınırını duvarla ören Türkiye; 550 kilometrelik İran sınırının 144 kilometrelik kısmını da duvar ile örmek için çalışmalarına başladı.

Türkiye İran Sınırını Duvarla Kapatıyor 

Suriye sınırını duvarla kapatan Türkiye, TOKİ öncülüğünde İran sınırının 144 kilometrelik bölümünü de beton duvarla örmek için ihaleye çıktı.  

Milli Savunma Bakanlığı ve TOKİ arasında yapılan bir protokol sonrası kontrolsüz geçişlerin önlenmesi için Suriye sınırına 688 kilometrelik duvar inşa eden Türkiye, aynı amaçla İran sınırında da kontrolsüz geçişleri önlemek amacıyla 550 kilometreli Türk-İran sınırının 144 kilometrelik bölümüne duvar çekilmesi için haleye çıktı. 5 ayrı bölüm halinde hazırlanacağı belirtilen duvarın ilk etabının Ekim ayında tamamlanacağını belirten Türk yetkililer; söz konusu duvarda çok sayıda gözetleme kulesi ve elektronik izleme mekanizmalarının da kurulacağını belirttiler.  

Konu hakkında bir açıklama yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, yapılacak 144 kilometrelik duvar ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'yla yaptığımız protokolle 6 il sınırında toplam 4 metre yüksekliğinde 511 bin 794 metre uzunluğunda duvar, yol ve muhtelif sayılarda gözetleme kulesi, geçiş kapısı ve elektrik altyapısı imalatı yapıyoruz" dedi. 

Türkiye ve İran'ın 550 km.lik ortak sınırları bulunurken,  Türkiye'nin Ağrı, Iğdır, Van ve Hakkari bölgeleri İran sınırında yer alıyor.