Binali Yıldırım'ın ABD'li yetkiliyle YPG görüşmesinin ayrıntıları

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, İngiltere'de ABD Savunma Bakanı James Mattis ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını uçakta gazetecilere anlattı.

Binali Yıldırım'ın ABD'li yetkiliyle YPG görüşmesinin ayrıntıları

 İngiltere'de ABD Savunma Bakanı James Mattis ile görüşen Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, görüşmenin ayrıntılarını, Londra'dan dönüş yolunda, uçakta gazetecilere anlattı.

Görüşmede YPG'ye silah verilmesinden duyulan rahatsızlığı Mattis'e ilettiğini dile getiren Yıldırım, Mattis'in durumu açıklamakta zorlandığını ileri sürdü.

Yıldırım, Mattis’le arasındaki diyaloğu “Türkiye’nin müttefiki bir ülkeye yakışmaz, bunu da aynen söyledik. Yani zorlandı açıklamada. Sonra dedi ki, Bu bir seçim değil, bu bir mecburiyettir” sözleriyle aktardı.

Türkiye için PKK ile YPG'nin eşit olduğunu söyleyen Yıldırım, "Siz PKK’yı terör örgütü kabul ediyorsunuz, dolayısıyla öbürleri de bunun aynısı. Terör örgütüyle işbirliği yapıp başka terör örgütünü, DEAŞ’ı yok etmek ABD gibi NATO üyesi, Türkiye’nin müttefiki ülkeye yakışmaz. Bunu aynen söyledik. Zorlandı açıklamakta. 'Bu bir seçim değil, mecburiyettir' dedi" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Matis'e ABD'nin YPG'ye ağır silah verme kararından duyulan rahatsızlığı da iletti, o silahların PKK'nin eline geçebileceğini söyledi

Yıldırım, Washington yönetiminin YPG'ye verilen silahlar için bir takip sistemi kuracağını söyledi. Yıldırım, şunları kaydetti:

"Neticede terör örgütüne buradan da geçmeyeceğini nasıl garanti edeceksiniz? 'Takip edeceğiz, bir takip sistemi kuracağız, Rakka operasyonundan sonra da onların burada işi olmayacak ve işleri bitecek' dedi. Bu konunun Türkiye için çok önemli olduğunu, bunun ciddi bir sonuç doğuracağını söyledim. 'Hala şansınız var' dedim."