ABD'den Rojava'ya yönelik son hava saldırılarına ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'nin Rojava’ya yönelik son hava saldırılarından "dehşete düştüğünü" belirterek, Washington'un "gerginliği derhal azaltma" çağrısında bulunduğunu sözlerine ekledi.

ABD'den Rojava'ya yönelik son hava saldırılarına ilişkin açıklama

Rudaw’a konuşan  Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Sigelman, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki son hava saldırılarından "dehşete düştüğünü" belirterek, Washington'un "gerginliği derhal azaltma" çağrısında bulunduğunu ekledi.

Bu hafta Türkiye, 12 askerinin PKK saldırısında hayatını kaybetmesine misilleme olarak Rojava bölgesinin altyapısına yeni bir hava saldırıları dalgası başlattı. Petrol sahaları, rafineriler ve elektrik istasyonları Türk ordusunun ana hedefleri arasındaydı.

ABD'nin Yakın Doğu İşleri Direktör Yardımcısı ve Sözcüsü Adam Sigelman, Rudaw English'e, Türkiye'den doğrudan bahsetmeden, "Kuzey Suriye'de sivilleri öldüren, yaralayan ve sivil altyapıyı vuran son hava saldırılarından dehşete düştük" dedi.

Rojava Özerk Yönetimi tarafından yapılan açıklamalara göre, saldırılar sonucunda altyapıya verilen hasarın yanı sıra en az sekiz sivil hayatını kaybetti, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 18 kişi de yaralandı.

Kürt liderliğindeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Pazartesi günü, ABD liderliğindeki İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı küresel koalisyonun son Türk hava saldırılarına karşı sessiz kalmasını eleştirerek, "net bir tutum" umudunu dile getirdi.

Özerk Yönetim Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin elektrik santralleri, hastaneler, tahıl depoları, fabrikalar ve inşaat şirketleri dahil olmak üzere hayati önem taşıyan tesislere yedisi savaş uçakları ve geri kalanı insansız hava araçlarıyla olmak üzere 40 saldırı düzenlediğini söyledi. Saldırılar Rojava'da 2 bin 600'ü aşkın köyü elektriksiz bıraktı.