Türkmen parlamenter: Türkmenlerle uzlaşılmadığı takdirde kimse Kerkük'te vali seçemez

Irak parlamentosu milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi temsilcilerinden Garib Asker, Kerkük valiliği görevinin Türkmenlerin hakkı olduğunu söyledi.

Türkmen parlamenter: Türkmenlerle uzlaşılmadığı takdirde kimse Kerkük'te vali seçemez
Foto: Rudaw

Kerkük'te vali seçemez” dedi.

Garib Asker dün gece “Rûdaw Today” programına konuk oldu

Kerkük'te 18 Aralık’ta yapılan İl Meclis seçim sonuçlarından memnun olmadığını, oy makinelerinin Türkmen seçmenlerin bazı oylarını okumadığını, bunun onlara büyük zarar verdiğini belirten Garib Asker, valilik görevinin Türkmenlere verilnesi gerektiğini savundu.

Irak’ta bütün halkların hakkına saygılı olduklarını dile getiren Garib Asker, “Bir seçime katıldık. Bu seçim Türkmenler için çok önemliydi. Ancak Kerkük hassas bir durumda  seçimlere gitti. Yani partiler kendi çaplarında iyi sonuçlar elde ettiler, sandalyeler kazandılar. Türkmenler için bu seçime katılmak çok önemli ve zaruriydi. Kerkük'te iki sandalye kazandık. Halkımızı öncesinde sürekli uyardık, ‘oy kullanmaya gidin’ diye. Daha fazla sandalye kazanmayı amaçlıyorduk. Yüzlerce Türkmen seçimde oyunu kullanamadı. Türkmenlerin seçmen kağıtlarında yer almamasını mahkemeye taşıdık ve bunun nedenini sorduk. Seçime katılım yüzde 90 olabilirdi; ancak bu cihazlar bize ihanet etti birçok Türkmenin seçmen kağıdı çıkmadı. Seçim komisyonunun buna izahat getirmesi gerekirdi ancak maalesef biz seçimlere katılım konusunda teşviklerde bulunsak da açıklamalar da bulunup çağrılar yapsak da maalesef katılım yüzde 40 civarında oldu. Diğer partilerde ise katılım  yüzde 50 civarında oldu” diye konuştu.

“Türkmen oylarımız 200 bine yakındır”

Kerkük’te Türkmen oylarının 200 binden fazla olduğunu savunan Garib Asker, “Bizim Kerkük'te Türkmen oylarımız 200 bine yakındır. Biraz artabilir ya da azalabilir ama çok büyük bir oynama olmaz. Türklen oyları 200 binin üzerindedir. Türkmenlerin çoğu 2003 öncesi çoğu Irak dışına göç etti. 2003 sonrası da gençler işsizlik nedeniyle göç etti. Her zaman Türkmenler üzerinde zulüm vardı. Bunu herkes biliyor. O yüzden birçok Türkmen göç etti. Kerkük’te valinin Türkmen olmasını istiyoruz. Bu konuda partilerle görüştük. Valinin Türkmen olması Kerkük Türkmenlerinin hakkıdır diye düşünüyoruz. Kerkük’te her zaman her şeyin uzlaşma içinde olmasını istedik. Türkmenler Kekük’teki kavmiyetler içerisinde esaslı bir kavmiyettir. Türkmenlerle uzlaşılmadığı takdirde hiç kimse Kerkük'te vali seçemez” ifadelerini kullandı.

“Biz Irak'taki bütün hakların öz haklarının verilmesinden yanayız”

Kerkük’teki diğer siyasi güçlerle bir masa etrafında bir araya gelmeye hazır olduklarını ifade eden Garib Asker şöyle devam etti:

“Türkmen Cephesi’nin de istediği Kerkük'te valinin Türkmen olmasıdır.  Biz her zaman Türkmenler olarak özellikle de Kerkük Türkmenleri olarak kimsenin hakkına tecavüz etmek istememişiz. Kimsenin hakkını yemek istememişiz. Biz hep Irak'taki bütün halkların öz haklarının verilmesinden yanayız. Hiçbir zaman da başka kavmiyetin hakkına tecavüz etmeye niyetimiz yoktur.

Köylülerin toprakları alındı. Köylüler toprakları ellerinden alındığı için göç etmek zorunda kaldılar. Gittikleri yerlerde de baskı altında kaldılar. 2003'ten sonra dönenler kendi topraklarına, arazilerine döndü. Yine parlamentoda bekleyen bir kanunumuz var inşallah onu da parlamentodan geçireceğiz bu kanun geçtikten sonra Türkmenler ve Kürtler arazilerine geri dönebilecek.

“Başka kavmiyetleri haklarına tenezzül etmeyeceğiz”

Valilik bir kavimiyetin elinde olduğu zaman Kerkük'te o kavmiyete daha çok bakılıyor başka kavmiyetlere bakmıyorlar. Bizler Türkmenler olarak hiçbir zaman hakkımızdan geri dönmüyoruz. Başka kavmiyetleri haklarına da hiçbir zaman tenezzül etmeyeceğiz. Türkmenler olarak hiç kimseyle hilafımız yoktur, hepsiyle kardeşiz. Kerkük'teki bütün partilerle kardeşiz, kimseyle sorunumuz yoktur. hepsiyle oturup konuşmaya hazırız.

“Biz bunu hazırız”

Burada Kürt ve Türkmen kardeşlere de sesleniyorum. Aranızda ne hilaf varsa bir kenara koyun, Kerkük'ün hatırı için görüşmemiz gerekir. Kerkük'te haklar arasında hiçbir zaman sorun yoktur, hilaf yoktur. Kerkük’ün hatırı için aramızda hilaf varsa bir kenara bırakalım, bir masada oturalım, aramızada anlaşma yapalım. Kerkük’e daha fazla hizmet alabilmek için bütün tarafların bir masa etrafında toplanması gerekir. Biz bunu hazırız.” /Rudaw