Rus Vahşeti: Suriyeli askerin kafasını ve kollarını kestiler, bedenini yaktılar, kesik kafasıyla futbol oynadılar

Rus paralı askerlerinin Suriye Ordusu'ndan firar eden bir askere işkence ederek kafasını kestikleri bir video ortaya çıktı. Video, Suriye'de operasyon yürüten Moskova'nın karanlık paramiliter birliklerine ait nadir kamera görüntülerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Rus Vahşeti: Suriyeli askerin kafasını ve kollarını kestiler, bedenini yaktılar, kesik kafasıyla futbol oynadılar

Rus paralı askerlerinin Suriye Ordusu'ndan firar eden bir askere işkence ederek kafasını kestikleri bir video ortaya çıktı. Video, Suriye'de operasyon yürüten Moskova'nın karanlık paramiliter birliklerine ait nadir kamera görüntülerinden biri olarak kayıtlara geçti.

The Telegraph'da yer alan habere göre, 2017 yılına ait olan video Rusya sosyal medya sitesi VK'de geçtiğimiz hafta yayınlandı. Görüntülerde Rusça konuşan paralı askerler firariye işkence edip kafasını kesmeden önce bir balyozla vuruyorlar.

Açık kaynaklı istihbaratları kullanarak yer bulmaya çalışan online dedektifler, videonun saldırı esnasında Suriye Hükümeti ile Rusya'nın kontrolü altında bulunan Suriye'nin merkezindeki Homs'taki El Şaer petrol sahasında çekildiğini düşünmekteler.

Rusya, 2015'te dahil olduğu savaşta Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın safında yer alıyor. Rusya Başkanı Vladimir Putin, rejimi hava gücü ve sahadaki birlikleriyle destekliyor.

Videonun geçtiğimiz hafta, Wagner Grubu adı verilen Rus güvenlik firmasına bağlı özel bir VK sosyal hesabına gönderildiği anlaşılıyor.

Moskova, Suriye’deki varlığını hiçbir zaman kamuoyuna açıklamadı, ancak geçen yıl ABD’nin Wagner’in pozisyonlarına yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısının ardından düzinelerce paralı askerin ölmesi Rusya'nın Suriye'deki varlığının açığa çıkmasını sağladı.

Grubun iletişim ve sosyal medya kullanımı konusunda katı kurallara sahip olduğu bilinmektedir. Görevler esnasında bu gibi sızıntıların gerçekleşmemesi için Wagner çalışanlarının telefonlarına el konuluyor ve evleriyle iletişim kurmaları yasaklanıyor.

Çekimleri analiz eden bir Rus gazetecilik organizasyonu olan Çatışma İstihbarat Ekipleri, videodaki savaşçıların Rus Silahlı Kuvvetleri üniforması giymediklerini ve silahlarının - AK-74 saldırı tüfeği ve bir RPK-74 makineli tüfek- Rus birlikleri tarafından kullanılmayan nispeten eski modeller gibi göründüğüne dikkat çekiyor.

Kafası kesilen Suriyeli Asker Muhammed HamadiVideo görüntülerindeki kurban, Suriye'nin doğusundaki Deyrezzor'dan 32 yaşındaki. Muhammed "Hamadi" Abdullah al İsmail. Birkaç yıl önce sığınmak istediği komşu Lübnan’a kaçtığı bildirilen İsmail, 2017'de Suriye'ye döndü ve kısa bir süre sonra tutuklandı ve zorunlu olarak orduya gönderildi.

The Telegraph tarafından yayınlayanamayacak kadar vahşi sahnelere sahip olan videoda görülen paralı askerler tarafından görevinden kaçmaya çalışmakla suçlanan İsmail, vahşice öldürülmeden önce kısa bir süre sorgulanıyor.

Daha sonra paralı askerler gülerek kurbanın bacakları, kolları ve gövdesi üzerine balyoz darbesi indirdikleri görülüyor. Ardından Rus paralı askerlerinin, kurbanın kollarını ve kafasını kesmeden önce tekme tokat dövdükleri görülüyor.

Videoda bazılarının kurbanın nasıl en iyi şekilde öldürüleceğini tasvir ederken, çölde savaşmak isteyen bir cihatçı olarak suçladıkları kurban hakkında birinin "Bu her IŞİD savaşçısına olacak" dediği duyuluyor.

Paralı askerler kurbanın vücudunu parçalamaya başladıklarında, kurbanı nereye terkedeceklerini tartışıyorlar. İçlerinden biri "Komutanın dediği yere" diyor. Bir başkası "Öyleyse, bugün futbol oynayacak mıyız?" diye soruyor kurbanın kesik kafasına top niyetine vururken.

Ardından kurbanı ayaklarından baş aşağı asıyorlar ve benzinle yakmadan önce cesedinin bulunduğu bir fotoğraf için poz veriyorlar.

Videonun sonunda video için yüzlerini örtmeleri gerekip gerekmediğini tartışıyorlar, ancak “hiçbir yere gitmeyeceği" konusunda mutabakata varıyorlar.

Rusya iddiaları reddetti

Kremlin, 21 Kasım’da sosyal medyada yayınlanan ve daha sonra basına yansıyan “Suriye vatandaşlarına işkence ve cinayet” görüntülerinin Rus ordusuyla herhangi bir ilgisi olamayacağını savundu. Rusya’da yayın yapan İnterfaks haber ajansının aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu görüntüler hakkında bir soruya yanıt verdi. Peskov, “Her durumda bunun, Suriye’deki Rus askeri operasyonuyla hiçbir ilgisi bulunmadığından eminim. O halde bu olaya ilişkin herhangi bir itibar endişesi bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Görüntülerin yayılması büyük bir öfke dalgasına yol açtı. Videoda, öldürülmeden önce işkence gören vatandaşın, askerlik hizmetinden kaçan bir Suriyeli olduğu ve Deyrezzor yakınlarındaki bir bölgede Rus paralı askerleri tarafından yakalandığı iddia ediliyor.

Rus muhalif gazetesi ‘Novaya Gazeta’ da olaya ilişkin uzun bir araştırma haberi yayımladı. Haberde, Rusya askeri üniformasıyla görünen kişilerin, özel “Wagner” şirketine mensup savaşçılar olduğu belirtildi. Moskova, bölgeye, düzenli kuvvetlerin yanı sıra yüzlerce paralı askeri gönderdi. Geçen yıl Deyrezzor yakınlarındaki bir petrol tesisini ele geçirmeye çalışan ABD’nin hava saldırısı sırasında yüzlerce paralı asker ölmüştü.

 

Haberin orjinal kaynağına buradan ulaşabilirsiniz