Rusya uzmanı Kerim Has: Putin, Erdoğan’ı Libya konusunda uyardı

Rusya uzmanı Kerim Has: Putin, Erdoğan’ı Libya konusunda uyardı

Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme kararı almasının ardından Türk askerinin peyderpey ülkeye gitmeye başlamasıyla uluslararası gündemin merkezine yerleşen Libya krizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılan ateşkes çağrısı yeni bir süreci başlattı.

Libya’da Türkiye’nin destek verdiği Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda bulunan başta ABD ile Rusya’nın destek verdiği Halife Hafter güçleri arasında 12 Ocak itibarıyla ateşkes süreci başladı.

Libya’daki taraflar ateşkes anlaşması için Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk heyetinin de dahil olduğu bir görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık altı saat süren görüşmede bir anlaşma çıkmadı. Yapılan açıklamaya göre Hafter tarafı yarın sabaha kadar süre istedi. 

Rusya uzmanı Dr. Kerim Has, Artı TV’ye yaptığı değerlendirmede Rusya Devlet Başkanı Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Libya konusunda uyardığını söyledi.

Kerim Has, “8 Ocak’ta ben Putin’in Erdoğan’ı uyardığını düşünüyorum. Özellikle Suriye’den cihatçı muhalif grupların Libya’ya taşınması konusunda Rus medyasında bir haber bombardımanı söz konusuydu” dedi.

Haberlerin Ankara’daki iktidarı suçlayan içeriğe sahip olduğunu belirten Has, şunları söyledi:“Bundan Putin tarafı rahatsız. Merkel’le basın toplantısında da bunu açıkça ifade etti. Hatta Suriye’den Libya’ya taşınan savaşçılar konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini muhatap aldığını açıkça belli etti. O yüzden burada açık bir rahatsızlık var.

Nitekim Erdoğan’ın açıklamalarında değişiklik hissedildi. Hafter’e ‘darbeci, meşru değil’ derken, bugün itibarıyla Hafter bizzat ve temsilcileri ile Türk-Rus müzakerelerine katıldı. Çavuşoğlu da ‘Hafter’in görüşünü bekliyoruz’ dedi.”