Rusya ve Suriye'nin İdlib'e girmemesinin sebebi Türkiye

Gazeteci Musa Özuğurlu’ya göre Suriye ordusunun İdlib’deki cihatçı grupların son saldırılarına karşı güney hattındaki operasyonları salt askeri değil siyasi mesajlar içeriyor. İdlib’e girilmemesinin tek sebebinin Rusya’nın Türkiye’ye tanıdığı kredi olduğunu anımsatan Özuğurlu, Moskova’nın son dönemde Soçi mutabakatına dair ikazlarına dikkat çekti.

Rusya ve Suriye'nin İdlib'e girmemesinin sebebi Türkiye

Gazeteci Musa Özuğurlu’ya göre Suriye ordusunun İdlib’deki cihatçı grupların son saldırılarına karşı güney hattındaki operasyonları salt askeri değil siyasi mesajlar içeriyor. İdlib’e girilmemesinin tek sebebinin Rusya’nın Türkiye’ye tanıdığı kredi olduğunu anımsatan Özuğurlu, Moskova’nın son dönemde Soçi mutabakatına dair ikazlarına dikkat çekti.

Sputnik'e söyleşi veren Musa Özuğurlu, Türkiye'nin Soçi mutabakatında yer alan İdlib'de bulunan grupların ağır silahlarını teslim ederek belli bazı bölgelerden çekilmeleri gibi yükümlülükleri yerine getiremediğini ve ateşkes konusunda da sıkıntılı bir görüntü bulunduğunu belirtirken, Rusya'nın bu konuda ‘dozajı yükseltmeye başladığı' görüşünü dile getirdi.

İdlib'e girilmemesinin sebebi

Özuğurlu'ya göre Rusya ve Suriye ordusunun bugüne kadar İdlib'e girmemesinin sebebi Moskova'nın Türkiye'ye tanımış olduğu kredi. Ancak İdlib'in Rusya'nın bölgedeki stratejik üssünün burnunun dibinde bir bölge olarak şu anda bulunduğu cihatçı grupların kontrolünde kalmasına izin verilmesinin imkansız olduğunu belirten Özuğurlu, sürecin bir şekilde tamamlanacağını dile getirdi. Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD varlığı nedeniyle daha durağan bir süreç bulunduğunu da belirten Özuğurlu, Şam yönetimi açısından aynı anda yürütülmesi zor İdlib ve kuzeydoğu başlıklarından birisine öncelik tanınmak durumunda kalınacağı görüşünü dile getirdi:

"Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Rusya açısından da mümkün değil, Suriye açısından zaten hiçbir şekilde mümkün değil. Kürt bölgesi ile ilgili olarak bir siyasi tartışma da söz konusu. Amerika Birleşik Devletleri'nin orada bulunması küresel çapta yapılan birtakım pazarlıklar ya da çekişmeler içerisinde orası daha farklı bir şekilde değerlendirilebilir, farklı bir süreç yaşanabilir. Ama İdlib bölgesi ile ilgili olarak çok net şekilde, Suriye yönetiminin orayı bırakmayacağını söyleyebiliriz. Şu ana kadar gecikmiş olması ya da bugüne kadar net bir biçimde oraya girilmemesinin sebebi de bence Rusya'nın Türkiye'ye tanımış olduğu kredi. Çünkü sonuç itibariyle Rusya açısından da baktığımızda orada terör örgütleri var, İran da bu şekilde tanımlıyor, Suriye zaten bugüne kadar 8 yıllık savaş süresince orada çatışma içerisinde olduğu örgütler orada. Dolayısıyla herhangi bir şekilde İdlib'in sonsuza kadar böyle kalması mümkün değil. Ne zaman harekete geçilir, bunu kestirebilmek çok da mümkün değil. Ama tahminlerde bulunabiliriz. Belki Türkiye'deki seçim sonrasında harekete geçilecek ya da Kürt bölgesindeki gelişmelerin ne olduğu görülmek istenecek belki ondan sonra harekete geçilecek. Hatta ben bugünlerde böyle bir operasyonun yapılmasını aslında Kürt bölgesindeki durağanlığa da bağlıyorum. Orası ile ilgili olarak hiç kimsenin ne açıklaması var, ne herhangi bir hamlesi var. Belli ki sürecin olgunlaşması bekleniyor. En azından Amerika Birleşik Devletleri'nin ne yapacağı konusunda herhangi bir şekilde fikir oluşmadığı için buna karşı net bir tavır alınmıyor o bölgede. O yüzden herkes bir şekilde durmuş durumda. Suriye açısından baktığımız zaman iki tane başlık var. Bir tanesi Fırat'ın doğusu, Kürt bölgesi, ikincisi de İdlib başlığı atında Fırat'ın batısı. Bu iki başlığı aynı anda yürütmek çok da mümkün olmadığı için muhtemelen birine öncelik tanıyacaklardır."

İdlib'in güneyindeki son operasyonlar siyasi mesaj içeriyor

Suriye ordusunun İdlib'e yönelik olarak askeri hazırlıklarına atıf yapan Özuğurlu son günlerde el Kaide unsurlarının bulunduğu noktalara operasyonlar düzenlendiğini aktarırken, bunların şehir merkezi değil Hama sınırında yer alan kırsal alandaki bölgeler olduğunu vurguladı. Bu hamlelerin sadece askeri operasyon olarak görülmemesi gerektiğini belirten Özuğurlu, bunların aynı zamanda siyasi mesajlar içerdiğini vurgularken, Rusya ile Türkiye arasında devam eden pazarlıklara da atıf yaptı.

Suriye ordusunun son dönemde nokta operasyonlarıyla İdlib'deki gruplar saldırıya devam ettiği için harekete geçebileceği sinyali verdiğini belirten Özuğurlu, bu meselede Rusya'nın da sabrının sonsuz olmayacağını herkesin bildiğini anımsattı.