'Öcalan, Rojava'da kilit rol oynayabilir'

'Öcalan, Rojava'da kilit rol oynayabilir'

Abdullah Öcalan'ın önce 2 Mayıs'ta, ardından da 22 Mayıs'ta avukatlarıyla görüştürülmesinin ve 3 binden fazla kişinin açlık grevlerini sonuçlandırmasına vesile olmasının ardından, şimdi tartışılan konu Öcalan'ın Rojava (Kuzey Suriye) ile ilgili bir rol üstlenip üstlenmeyeceği yönünde.

T24 yazarı Murat Sabuncu, Öcalan ile görüşmelerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayı ile gerçekleştiğine, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da kilit rol oynadığına değiniyor.

Sabuncu, Öcalan'ın, Rojava'da üstlenebileceği olası bir role dair, 22 Mayıs'taki görüşmeden çıkan ve avukatların dolaylı olarak aktardığı mesajı hatırlattı:

"6 Mayıs'ta kamuoyuna sunduğumuz yedi maddelik mesajda önemli bir konu da Rojava, Kuzey Suriye, SDG ve Suriye'de sorunların çözümünün nasıl olması gerektiği maddesiydi. Bu konuda düşüncelerini tekrarladı. İmkan olursa Suriye'nin bütünlüğü içinde Kürt sorunu dahil Suriye'nin tüm sorunları konusunda pozitif rol oynayacağını söyledi. Kendi düşüncelerinin ve çözüm önerilerinin Suriye'nin sorunlarını çözeceğini, Kürtlerin ve diğer toplulukların temel haklarının anayasal güvenceye alınmasının zorunluluğunu da özellikle vurguladı."

Sabuncu, Öcalan'ın şu an yaşananların 'müzakere süreci' olmadığının altını çizdiğine değindiği yazısında, avukatların "Mesajlarının tüm demokrasi güçlerine, Türkiye'nin her yelpazesindeki siyasi yapılarına ve devlete olduğunu söyledi" mesajına vurgu yaptı ve ekledi:

"Burada sadece siyasi yapılara değil 'devlet'e de vurgu yapması önemli. Gelelim bir diğer noktaya. Öcalan ile yapılan görüşmelerin İstanbul seçimleri ile ilgisi var mı? Bu soru gazeteciler tarafından avukatlara soruldu ve "bu konunun hiç gündeme gelmediği" yanıtı geldi. Ancak avukatların okuduğu bir bölüm vardı ki atıfta bulunulan tarih çok manidardı.

'(Tutumuna karşı) Tüm çevrelerden nasıl bir karşılık verileceğini 30-40 gün sonra anlarız" diyerek şu anda hiçbir çevrenin tutumu için herhangi bir yorum yapmadığına tanıklık ettik.'

Türkiye'de yaklaşık 30 gün sonra anlamının dışına taşan bir belediye başkanlığı seçimi var. Sanki Öcalan seçim sonuçlarının belli olmasının ardından iktidarın kendisiyle yaptığı/yapacağı görüşmelerin nedeni/niyeti ile ilgili daha net bir tablo göreceğini düşünüyor. Şu an için net olan bir durum var. Öcalan çağrı yaptı, açlık grevleri ve ölüm oruçları bitti. Suriye için de 'devletin isteğiyle' bir inisiyatif alabilir. Göreceğiz ama sanırım seçimlerden sonra… "

Öcalan'ın avukatları aracılığıyla ilettiği mesajda şu çağrı yapılıyordu:

Öcalan’ın mesajı şöyle:

"Değerli yoldaşlar,

Başta açlık grevi ve ölüm orucuna kendini yatırmış arkadaşlar olmak üzere iki avukatımın yapacağı geniş açıklamalar ışığında eyleminizin sona ermesini bekliyorum. Bana ilişkin maksadınızın hasıl olduğunu da rahatlıkla belirtip hepinize en derin sevgi ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Asıl bundan sonrasında da bana yeterli yoğunluk ve iradeyle eşlik etmenizi de özenle belirtiyor ve umuyorum.

Bitmeyen sevgi ve selamlarımla."