Sadr yeni hükümette yer almayacağını duyurdu

Sadr Hareketi’nin önde gelen isimlerinden Salih Muhammed el-Iraki, doğrudan veya dolaylı olarak hiç bir şekilde yeni hükumette yer almayacaklarını açıkladı.

Sadr yeni hükümette yer almayacağını duyurdu

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın “Bakanı” olarak bilinen Salih Muhammed el-Iraki, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Irak’ta yeni hükümeti oluşturan tarafları sert bir dille eleştirdi.

Bu tarafları “kuyrukçu koalisyonu” ve “denenmiş milisler" diyte nitelendiren el-Iraki, “Bu test edilmiş milisler, halkın taleplerini yerine getirmedi, getirmeyecek” ifadelerini kullandı.

El-Iraki, Sadr Hareketi’nin Küridstan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünni Egenemlik İttifakı ile birlikte kurmaya çalıştığı çoğunluk hükumeti için ise, “Ne Batılı, ne de Doğulu bir hükumet olurdu. Şeffaf ve temiz bir hükumet olurdu ve o zaman da silah güvenlik güçlerinin elinde olurdu” yorumunu yaptı.

Salih Muhammed El-Iraki, “Irak, dış gündemlerin oyunu haline gelmemeli, silahlar kontrolsüzlerin eline geçmemeli ve halkın parası yozlaşmış insanların cebine ve bankalarına girmemelidir” diye uyarıda bulundu.

“Doğrudan veya dolaylı olarak hiç bir şekilde yeni hükumette yer almayacağız” diyen el-Iraki, “İster önceki hükümetlerde olsun, ister mevcut hükümette, ister hükümet dışından veya öncesinde olsun, ister Irak içinde, ister dışında bizden hiç kimsenin hükümete katılmayacağını yineliyoruz; her türlü mazereti kesinlikle reddediyoruz” diye ekledi.

Geçtiğimiz Perşembe günü, Irak Parlamentosu’nda yapılan oylamada Latif Reşid çoğunluğun desteği ile yeni Cumhurbaşkanı seçildi.

Reşid hemen ardından Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Şiya Muhammed se-Sudani’yi yeni hükumeti kurmakla görevlendirdi.