Yeni kurulan partinin ilk kongresinde Kürdistan Bayrağı gerginliği

Irak’ta erken genel seçimler için yeni kurulan Değişim İçin Geldik (Kadimun Liltahhir) hareketinin ilk kongresinde Arap ve Türkmen üyeler salonda Kürdistan bayrağı bulundurulmasına karşı çıktı. Kürt üyeler ise “karşıtlık olursa ayrılırız” mesajı verdi.

Yeni kurulan partinin ilk kongresinde Kürdistan Bayrağı gerginliği

Irak’ta 10 Ekim 2021’de yapılması planlanan erken genel seçimler kapsamında kurulan Değişim İçin Geldik (Kadimun Liltahhir)  hareketi ilk kongresini başkent Bağdat’ta düzenledi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından seçime katılması onaylanan hareketin kongresine bazı Kürt üyeler Kürt milli kıyafetleri ve Kürdistan bayrakları ile katıldı.

Kongreyi izleyen Rûdaw muhabiri Mustafa Goran, bazı Arap ve Türkmen üyelerin salonda Kürdistan bayrağı bulundurulmasına karşı çıktığını, Kürt üyelerin de duruma tepki gösterdiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Değişim İçin Geldik Hareketi Meclisi üyesi ve Kürdistan Bölgesi örgütlenme çalışmaları sorumlusu Şeyh Gazi Zengene, “Bazı üyelerimiz Kürdistan bayrağı atkıları takmışlardı. Fakat bazı Arap ve Türkmen partililer atkıların çıkarılmasını istedi” dedi.

Özellikle Türkmen üye Gülşen Kemal’in “Kürdistan bayrağı bu salonda olmamalı” dediğini belirten Zengene, “Bir parti üyesinin bu sözleri sarfetmesi bizi rahatsız etti. Kendisi ne partinin kurucusu ne de başkanıdır. Biz açıkça kendilerine de söyledik; Kürdistan bayrağını kaldırmazsanız biz çekiliriz dediler. Kürdüm, Kürdistan bayrağını da boynumdan indirmem dedim” şeklinde konuştu.   

Zengene, partinin kurucularından olduğu halde bu şekilde bir ayrımcılığa maruz kalacaklarsa istifa eddeceğini söyledi.

Değişim İçin Geldik (Kadimun Liltahhir) hareketi, Kürdistan Bölgesi’nde seçimler için 15 aday belirlemiş durumda. /Rudaw