‘Haşdi Şabi milislerinin yarısı oy kullanamayacak’

Irak’ta 10 Ekim'de yapılacak olan erken genel seçimlere kısa bir süre kala Haşdi Şabi üyelerinin oy kullanıp kullanamayacağı tartışılıyor.

‘Haşdi Şabi milislerinin yarısı oy kullanamayacak’

Fetih Koalisyonu adaylarından Hasan Şakir, Haşdi Şabi milislerinin yaklaşık yarısının bu seçimde oy kullanamayacağını kaydetti ve bunun Haşdi Şabi’yi engellemeye yönelik bir adım olabileceğini söyledi.

Hasan Şakir, “Kalabalık bir Haşdi Şabi grubu bu seçimde oy kullanamayacak. Çünkü bunlar savaş cephelerinde bulunuyor. Bir kısmı da halen oy kullanacakları yerlere çok uzak olan bölgelerdeler. Bu nedenle oy kullanamayacaklar. Irak hükümeti seçmenlerin oy kullanma hakkını garanti altına almıştı. Ancak hükümet bu hakkın kullanımını engellemiş oluyor. Bu da dünyada hiçbir ülkede görülmeyen bir durum” diye konuştu.

Milislerin isim listelerinin seçim kurullarına verilmediği iddiası hakkında konuşan ve halen milletvekili olan Hasan Şakir, “2021'de yaşıyoruz. Haşdi Şabi’nin bütün savaşçılarının isimleri yazılı. Hepsinin rütbeleri belli ve her ay maaş alıyorlar. Ve sayıları da biliniyor. Eğer Seçim Komisyonu dilerse birkaç saat içerisinde hepsinin adını öğrenebilir. Oy kullanabilmeleri için gerekli belgeler çıkarılıp kendilerine gönderilebilir” diyerek sorunun çözülebileceğini söyledi.

Seçimden bir gün önce kullanabiliyorlar

Irak seçim sistemine göre güvenlik güçleri ve (ve Haşdi Şabi milisleri) seçimden bir gün önce oy kullanıyor, oy kullanamayanlar ise seçim günü sandık başına gidebiliyor.

Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Yardımcısı Nibras Ebûsode, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,  “Biz daha önce Haşdi Şabi milislerinin isimlerini istemiştik. Ancak yetkilileri isim listesini göndermekte geç kaldı. Bu nedenle özel oy verme gününde (Seçimden bir gün önce güvenlik güçleri için) oy kullanamayacaklar” dedi.

Haşdi Şabi 2014 yılında Şii lider Ayetullah Sistani’nin fetvası ile kuruldu. 2016 yılının sonlarında Irak Parlamentosu bir kanun çıkardı ve bu kanunla Haşdi Şabi’ye resmi bir statüsü tanındı.

Resmi rakamlara göre Haşdi Şabi’nin yaklaşık 150.000 savaşçısı bulunuyor.

(Rudaw)