MetroPOLL'den HDP anketi: Parti kapanırsa AKP'den Kürt seçmen oyu kopar

Metropoll Araştırma şirketinin sahibi Özer Sencar parti kapatma girişiminin CHP içindeki ulusalcı ve HDP karşıtları ile yine İYİ Parti'deki HDP karşıtlarına dönük bir mesaj olduğunu söyledi.

MetroPOLL'den HDP anketi: Parti kapanırsa AKP'den Kürt seçmen oyu kopar

Deutsche Welle Türkçe’den Hilal Köylü’ye konuşan Özer Sencar HDP’ye açılan kapatma davasının muhtemel siyasi sonuçlarını değerlendirirken, "MHP’nin yoğun bir ısrarı var. Erdoğan'ın partiyi kapatmak isteyeceği kanaatinde değilim. İYİ Parti seçmeninin yüzde 60'ı HDP’nin kapatılmasını destekliyor. Kapatma davası öncesi HDP'ye dönük hücumların İYİ Parti seçmenini etkileyip Kürtlere yaklaşmasını önlemek için yapıldığını tespit ettik. Şimdi temel soru Erdoğan'ın kapatma davasından gerçekten samimi olup olmadığıdır" dedi.

“HDP seçime girerse oyların rengi değişir”

Kapatma davasının seçmenin oy eğilimini nasıl etkileyeceğini iki olasılık üzerinden değerlendiren Sencar,  "Diyelim ki kapattılar. HDP'nin ya da devamı olacak bir partinin seçime girmesine izin verilmeyecekse HDP seçmeninde bir miktar dağılma olur, dağılanların çoğunluğu CHP'ye gider, bir kısmı da sandığa gitmeyebilir. Ama HDP seçime girerse oyların rengi değişir" diye konuştu.

HDP kapatılırsa AKP'den en az yüzde 5 Kürt seçmenin kopabileceğini ifade eden Sencar şöyle devam etti:

"HDP bir şekilde seçime girerse, HDP seçmeni hiç dağılma göstermez. Hatta HDP, kapatma davasına tepki gösteren seçmenden de oy alabilir. Mevcut durumda Kürtlerin yüzde 25'i AKP'ye oy veriyor. HDP kapatılırsa AKP'den en az yüzde 5 Kürt seçmen oyu kopabilir. Yani AKP, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olur. HDP'li seçmen, kapatma davası var diye oyunun yönünü zaten değiştirmez."