'Af'la salıverildiler aynı suçları işlediler

'Af'la salıverildiler aynı suçları işlediler

İnfaz yasası ile birlikte, siyasi suçlular hariç hemen tüm adi suçluların salıverilmesi süreci başlatılırken, afla tahliye olanların bir bölümünün aynı suçları yeniden işlemesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bu duruma tepki gösteren tutuklu gazeteci Barış Terkoğlu, Cumhuriyet Gazetesi'nde kaleme aldığı, "Hırsızları bırakanlar bekçileri büyütüyor" başlıklı, 8 Haziran yazısında, tahliye olanların sayısının korona izniyle birlikte 90 bini bulduğunun söylendiğine dikkat çekti. 

Kimlerin tahliye olduğuyla ilgiliyse, Terkoğlu, "Yaralama, dolandırıcılık, hırsızlık, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, taksirle ölüme neden olmak gibi suçlardan hüküm giyenler. 'Önce siyasiler çıksın' diyenlere 'terörist' diyenler, 'önce kadın satıcıları' diyerek bir yasa yapmıştı" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"Cumhurbaşkanı onları şu sözlerle cezaevinden uğurladı: 'Bu vatandaşlarımızın devletin ve toplumun güvenlerini boşa çıkarmayacağına inanıyorum.' Cumhurbaşkanı serbest kalanlara güvenini ilan etti. Ama Cumhurbaşkanı’nın unuttuğu bir şey var: Türkiye’de hapishaneler, cezanın evi ama suçtan kurtulma evi değil. Örnek olsun, 18-20 yaş arası tahliye olan gençlerin yüzde 70’i iki yıl içinde tekrar hapishaneye geri dönüyor."

Terkoğlu, yasanın 15 Nisan'da yürürlüğe girdiğini ve o günden bu yana tahliye olanlardan bazılarının işledikleri suçları yeniden işlediklerini gözler önüne seren üçüncü sayfa haberlerine işaret etti ve örnekleri sıraladı:

"İzmir’in Torbalı ilçesinde, infaz yasası ile cezaevinden tahliye olan M.I. (21), çamlık alanda tartıştığı Ü.A.’yı (44) başına taşla vurarak öldürdü. Konya’da emekli polis memurunu dövüp 8 bin TL parasını ve evinin anahtarlarını gasp eden iki şüpheliden biri yakalandı. Gözaltına alınan S.G.’nin 4 gün önce infaz yasasından yararlanarak cezaevinden çıktığı öğrenildi.

Denizli Pamukkale’de baba E.K. uyuyan oğlu M.K.’yi katletti. 11 yıldır cezaevinde olan ve 10 gün önce infaz yasası ile tahliye edildiği ortaya çıkan baba yeniden tutuklandı.

Beş yaşındaki kız çocuğu D.A.’ya cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yakalanan A.Y.’nin ikisi 'çocuğa cinsel istismar' olmak üzere toplam dokuz suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Silivri Cezaevi’nden izinli çıktığı belirlenen A.Y., tutuklanarak tekrar cezaevine gönderildi.

Ankara’da, yeni infaz yasası kapsamında cezaevinden yeni çıkan F.S., şiddet uyguladığı eşinin evi terk etmesi üzerine evde iki çocuğunu, uzun namlulu silahla rehin aldı.

Konya’da mesaisinin ardından evine giden 21 yaşındaki hemşire A.P., iki kişi tarafından kapkaça uğradı. Şüphelilerden K.S.’nin yeni infaz yasasından faydalanarak cezaevinden çıktığı ve poliste yaklaşık 15 kaydının bulunduğu öğrenildi.

Kendisine şiddet uyguladığı için boşandığı eski eşi M.C.K.’nin yeni infaz yasasıyla tahliye olmasına tepki gösteren Z.E., 'Adam öldüreceğim diyor, bunun neyini affedeceksiniz, ölmek istiyorum' dedi."

Terkoğlu, AKP'de de bu durumdan rahatsız olanlar bulunduğunu ve parti MYK'sinde bu çıkanların takip edilmesinin tartışıldığını ancak işin işten geçtiğini kaydetti.