ABD Suriye ve Rojava'daki güçlerini artırıyor

Suriye dosyasını ele alan El Arap gazetesi, ABD'nin Suriye ve Rojava'da son zamanlarda askeri gücünü artırdığını yazdı.

ABD Suriye ve Rojava'daki güçlerini artırıyor

El Arap gazetesi, “ABD yönetimi son zamanlarda Kuzey ve Doğu Suriye’deki askeri gücünü arttırdı. Bu durum ABD’li yetkililerin güçlerinin bir kısmını IŞİD’e karşı bölgede bırakacaklarına dair açıklamasının sonucunda gerçekleşti.

Suriye dosyasını takip eden kaynaklar, Biden’ın Ortadoğu’daki askeri gücünü azaltacağını fakat bu durumun Suriye için geçerli olmayacağını söylüyor. Bu da Özerk Yönetim’e olan desteğin ve Suriye’deki İran yanlısı milislere karşı alınan önlemin göstergesi. Bu durum sadece ABD’ye değil aynı zamanda İsrail gibi bölgedeki stratejik ortaklarının çıkarına hizmet edecek.

ABD’nin güçleri Suriye’nin kuzeyinde güçlerini arttırması Deyr ez Zor’da ABD üslerine dönük yapılan saldırılarla eş zamanla gerçekleşti. Kaynaklar, Biden yönetiminin askeri güçlerin Kuzey ve Doğu Suriye’de olmasına farklı baktığını ve bu bağlamda güçlerini arttırdığını kaydetti. Trump yönetimi görevinin son dönemlerinde bölgedeki ABD güçlerinin sayısını azaltmıştı. Bu güçlerin çoğunluğu Kürdistan Bölgesi'ne geri kalan da Deyr ez Zor ve Rakka’da petrol sahalarının korunması için aktarılmıştı.

Gözlemciler, ABD’nin çelişkili açıklamalarına rağmen askeri gücünü arttırma niyetinin olduğunu kaydetti. Aynı zamanda bu durumun İran milislerinin yayılması korkusu ve Özerk Yönetim’e destek için değil Beşar Esad rejimine baskının devamı için geliştirildi. Esad yönetimi, ABD güçlerinin Suriye’deki varlığını “işgal” olarak nitelendirmişti” aktarımına yer verdi.