Sağlık Bakanı Berzenci: Aşıyı en kısa zamanda getirmek için uğraşıyoruz

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Dr. Saman Berzenci, hükümetin koronavirüs aşısını en yakın zamanda Kürdistan Bölgesi’ne getirmek için çalıştığını söyledi.

Sağlık Bakanı Berzenci: Aşıyı en kısa zamanda getirmek için uğraşıyoruz

Rûdaw TV’nin “Rûdawî Emro” programına konuk olan Dr. Saman Berzenci, Kürdistan Bölgesi’nde Covid-19 vaka sayılarında düşüş yaşandığını belirtti.

“Üç hafta öncesine göre vaka sayısı yüzde 52’lik bir düşüş yaşandı” diyen Berzenci, vefat sayılarının da buna paralel olarak düştüğünü, salgının yayılmasını önleme konusunda Irak’a oranla daha başarılı olduklarını kaydetti.

Günde ortalama 5 bin test yapıldığını anlatan Bakan Berzenci, koşullardan dolayı yalnızca semptomlardan birini gösteren her bir kişiye ayrıca test yapamadıklarını söyledi.  

Bakan Dr. Saman Berzenci, “Hastanelere başvuran hastalarımızın yüzde 63’ü çok iyi bir tedavinin ardından iyileşerek evlerine dönmüştür. Hastaların yüzde 37’si de şu an ya hastanelerde ya da evlerinde gözlem altında tutuluyor” dedi.   

Dünyanın farklı ülkelerinde aşı denemeleri olduğunu hatırlatan Berzenci, henüz hangi aşının Kürdistan Bölgesi’ne getirileceğine karar verilmediğini vurgulayarak, “Bu aşının virüse karşı başarısı ve aşıyı üreten şirketin Kürdistan’a ulaştırmasına bağlı. Ancak Kürdistan Bölgesi hükümeti ve Sağlık Bakanlığı aşıyı en kısa zamanda getirmek için uğraşıyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Berzenci, getirilmesi halinde aşının ilk olarak sağlık durumu kötü olanlar üzerinde kullanılacağını dile getirdi.