Şengal’de tehlikeli gerginlik!

Şengal’de Ezidi Kürtler, Arap ailelerin ilçeye yerleştirilmesine karşı çıktı. İlçe merkezinde yaşanan gerginlik esnasında bazı çevreler bir caminin kundaklandığını öne sürdü. Ancak Ezidi Miri Hazım Tahsin Beg, IŞİD saldırıları sırasında camilerin kapılarının kendilerine açık olduğunu belirterek bu iddiaları reddetti.

Şengal’de tehlikeli gerginlik!

Şengal ilçe merkezinde 27 Nisan günü bir grup Ezidi Kürt, “IŞİD’e yardım ettiklerini” belirttikleri Arap ailelerin ilçeye geri getirilmesine karşı çıkarak gösteri düzenledi.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde bir grubun Rahman Camii’ne taş attığı ve duvarının önünde ateş yaktığı görülüyor. Olaylar esnasında güvenlik güçlerinin de gruba müdahale ettiği görüntülere yansıyor.

Yekgırtu’dan açıklama

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Musul Teşkilatı, saldırganların “radikal Ezidiler” olduğunu öne süren bir açıklama yaptı.

Açıklamada, söz konusu durum bölgedeki Müslümanlar ile Ezidiler arasında "tehlikeli" bir tırmanış olarak değerlendirildi.

Yekgırtu, yetkililere “provakatörleri” tutuklama ve bölge halkı içerisinde bir arada yaşama kültürünü bozacak durumlara izin vermemeleri" çağrısında bulundu.

Ezidi Miri iddiaları reddetti

Ancak konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Dünya ve Kürdistan Ezidileri Miri Mir Hazım Tahsin Beg, “Camiye saldırı iddiaları tamamen yalandır. Ezidilerin ahlakında camilere saldırmak yoktur. IŞİD saldırıları sırasında da camiler Ezidilere kapılarını açmıştır. Şengal’deki askeri yetkililer de bu tür iddiaların asılsız olduğunu açıklamıştır” dedi.

Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Vakıflar Bakanlığı’dan Ezidi İşleri Danışmanı Hayri Bozani de “camiye saldırı” iddialarının doğru olmadığını belirterek, “Gösteri IŞİD’e yardım ve yataklık eden Arapların lçeye geri getirilmesine karşı yapılmış, olaylar caminin yakınında cereyan etmiştir. Hiş bir şekilde camiye yönelik bir saldırı söz konusu değildir” diye konuştu.

Bozxani, ne geçmişte ne de bugün Ezidilerin cami ve ibadethanelere yönelik planlı bir eyleminin olmadığını ve olmayacağını  söyledi.

Ezidiler Arapların geri getirilmesine karşı çıkıyor

Ezidi Kürtler, IŞİD'le işbirliği yaptıkları için Arapların ilçeye geri getirilmesini istemiyor. Bu amaçla düzenlenen gösterilerde Irak ordusuna Arapların ilçeye alınmaması çağrısında bulunuldu.

Ezidiler ayrıca Irak hükümetinden kamplarda kalan Ezidilerin geri getirilmesini istedi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre son dönemde 40 Arap aile Şengal’e yerleştirildi. Ailelerden biri bölgedeki halk tarafından tanınıyor ve bu ailenin IŞİD’le işbirliği yaptığı biliniyor.

18 Nisan günü Musul yakınlarında IŞİD’li ailelerin barındığı Cad’a Kampı boşaltıldı.

Ancak Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı yetkililerinden Ali Cihangir, Şengal’e geri dönen Arap ailelerin Cad’a Kampı’ndaki aileler olmadığını belirtti.

Haziran 2014’te Musul’u kontrol eden IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırdı. Saldırılar nedeniyle 360 bin Ezidi Kürt evlerini terk edip kaçmak zorunda kaldı. 5 bin Ezidi Kürt katledildi, binlercesini de alıkoydu.

Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine göre, 6 bin 417 Ezidi Kürt kaçırıldı. Bugüne kadar 3 bin 562’si kurtarıldı, diğerlerinin akıbeti henüz bilinmiyor.

Hala yaklaşık 135 bin Ezidi Kürt Duhok’taki kamplarda yaşıyor. Ezidilerin yüzde 20’si Şengal’e geri dönebildi. Yaklaşık 120 bin Ezidi Kürt de yurt dışına göç etti.