Serbest Lezgin: “Şengal Anlaşmasının maddeleri açıktır fakat adımlar farklı yönde atılıyor”
Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın maddelerinden biri de bütün silahlı milis gruplarının bölgeden çıkarılmasıydı ancak PKK’li gruplar farklı taktiklerle bölgede varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Peşmerge Bakanlığı, Şengal Anlaşması’nın uygulanması ve gerekli adımların atılması gerektiğini belirtiyor.
Konuyla ilgili K24’e konuşan Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, “PKK Şengal’i işgal etmiştir ve yaşanan durumun devam etmesine yol açmıştır” dedi.
Irak’ta PKK’ye yardım eden ve işbirliği içinde olan bazı grupların olduğuna dikkat çeken Serbest Lezgin, “Öyle ki bazen kıyafetlerini değiştirip Iraklı grupların üniformalarını giyiyorlar, onlarla birlikte gidip geliyorlar. Yine o grupların payı üzerinden Irak’tan maaş alıyorlar. Bu da Haşdi Şabi gruplarının halen Şengal ilçe sınırlarında olduğunun bir kanıtıdır” diye konuştu.
Lezgin, Şengal Anlaşması’nın olduğu gibi uygulanması gerektiğini, anlaşmanın saptırılması için bir tiyatroya dönüştürülmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Anlaşmanın maddeleri açıktır ve medyada da yer aldı. Ancak belirtildiği üzere adımlar farklı yönde atılıyor” ifadelerini kullandı.
Şengal bölgesinde 3 bin 500’den fazla silahlı PKK unsuru bulunuyor ve Haşdi Şabi safında maaş alıyor. Bu da anlaşmanın açık maddesine uymuyor.
Askeri uzman Adil Kakeyi, yaşananların yasa dışı olduğunu belirtti.
Kakeyi, “PKK ile Haşdi Şabi’nin kuruluş ilkelerinin hiçbiri birbiriyle örtüşmüyor. Haşdi Şabi, Şiilerin kutsal saydığı yerleri korumak adına kuruldu, PKK ise sol tandanslı bir örgüt. İkisi birbirinin zıddıdır. Bu da aralarındaki işbirliğinin, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü ortadan kaldırmaya dönük olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.
Kakeyi ayrıca, “PKK’nin mücadele alanı Kuzey Kürdistan’dır ve kendi ülkelerine dönüp sorunlarını çözmelidir” diye ekledi.
Iraklı bazı grupların, PKK unsurlarını Şengal’de farklı isim ve kılıklarla tutmaya devam ettiği ortaya çıkmış durumda. Haşdi Şabi milisleri olarak maaş aldıkları da biliniyor. Yaşananlar, anlaşmanın bir tarafı olan Peşmerge Bakanlığı’nın da tepkisini çekiyor.