Sezai Temelli'den Kürdistan Şehitleri'ne sansür

Sezai Temelli'nin, Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da kullandığı Kürdistan kelimesini eleştirmek için yaptığı konuşmada "Kürdistan Şehitleri" yerine "Demokrasi Şehitleri"ni kullanması büyük tepki topladı.

Sezai Temelli'den Kürdistan Şehitleri'ne sansür

Sezai Temelli'nin, Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da kullandığı Kürdistan kelimesini eleştirmek için yaptığı konuşmada "Kürdistan Şehitleri" yerine "Demokrasi Şehitleri"ni kullanması büyük tepki topladı.

İstanbul seçimlerinden dolayı, Kurd seçmenlerden oy devşirmek için Türk partileri ve siyasileri arasında, Kürdçe ve Kurdistan kelimeleri büyük bir cazibe merkezi olmuş durumda.

En son, Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Kürdistan diye bir yer yok, Yallah Kürdistan'a diyecek kadar Kürt karşıtı bir tavır sergilerken, Diyarbakır'da Kürdçe konuşup, Kurdistan ve Lazistan kelimelerini kullanmaktan çekinmeyen Binali Yıldırım, bu tartışmayı daha da alevlendirdi.

Yıldırım'ın bu pragmatist yaklaşımına bir çok yerden tepkiler gelirken, en anlamsız tepki HDP Genel Merkezi'nden ve parti genel başkanı Sezai Temelli'den geldi.

Binali Yıldırım'ı Kürdçe konuştuğu ve Kurdistan kelimesini kullandığı için sert bir dille eleştiren Temelli, büyük bir skandala imza atarak, "Kurdistan Şehitleri" demekten kaçındı ve Kurdistan kelimesini, demokrasi kelimesi ile sansürleyip, demokrasi şehitleri diyerek, Kurdler'den büyük tepki topladı.

Temelli'nin bu saygısızca çıkışına, sosyal medyadan büyük ve sert tepkiler yağdı. Bir çok sosyal medya kullanıcı, bunu "ihanet" olarak yorumladı.

İşte Temelli'nin tepki çeken ve HDP'nin resmi hesabından da paylaşılan o twiti:

#Temelli: Yıldırım Diyarbakır'da Kürtçe konuşurken, Çavuşoğlu Kürdistan'da demokrasi şehitlerinin anıldığı törene katılırken Tatvan'da Bitlis'te Kürtçe tabelalar indiriliyordu. Kürt halkı nezdinde bir değeriniz olmayacak. Çünkü bunlar oy ve kirli pazarlık hesaplarıdır.

Sezai Temelli'nin sicili bozuk

Sezai Temelli geçmişte de Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'ye saygısızlık ve hakaret içeren twitiyle gündeme gelmişti.

Temelli, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin, dönemin Başbakan’ı Tayyip Erdoğan, Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses ile bir arada görüldüğü fotoğrafın altına, Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’ya ait “Şayet düşmanın seni övüyorsa, mutlaka sende bir puştluk vardır” sözünü yazarak Twitter hesabından paylaşmıştı.

Temelli, gelen tepkiler üzerine 2 yıl önceki mesajı silmiş ve bir de özür mesajı paylaşmıştı:

“2 yıl önceki bir twit’im bana da temsil ettiğim değerlere de partime de yakışmayan ve maksadını aşan bir üslup içeriyordu. Düzeltiyor ve üzdüklerimden açıkça özür diliyorum.”

Kürtlerin büyük bölümü, Kürt lidere son derece saygısız bir üslupla hakarette bulunan bir bireyin Kürt hareketinin başına lider olarak atanmasından rahatsızlık duymakta.