SOHR: Türkiye İdlib'e askeri sevkiyat yaptı

SOHR: Türkiye İdlib'e askeri sevkiyat yaptı

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Türk ordusunun İdlib'e, dün gece 70, önceki gün gece de 30 araçtan oluşan askeri sevkıyat yaptını bildirdi. Öte yandan HTŞ komutanlarına yönelik bombalı saldırı haberleri geliyor.
Söz konusu son sevkiyatlarla birlikte Türk ordusunun 5 Mart'ta Moskova'da imzalanan ateşkes anlaşmasından bu yana İdlib'e 2 bin 750 araçlık askeri sevkiyat yaptı.

Diğer yandan Türk ordusu, İdlib'e kurduğu 57 askeri noktaya bir yenisini daha ekledi. Edinilen bilgilere göre, Türk ordusu İdlib'in güneyindeki Erîha kasabası yakınlarında yeni bir askeri nokta daha inşa etti.

Son askeri nokta ile birlikte Türkiye’nin İdlib'teki askeri noktalarının sayısı 58 oldu. Ancak Türk istihbaratı ve ordusunun bölgedeki askeri nokta saysının bu rakamın çok daha üstünde olduğu belirtiliyor.

SOHR, Türk ordusunun İdlib'e konuşlandırdığı asker sayısının ise 10 bin 300 olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Moskova anlaşmasıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e verdiği "radikal grupları tasfiye etme" sözü sonrası İdlib'te Türk devleti ile Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) arasındaki gerilim de tırmanıyor.

HTŞ’ye yönelik bombalı saldırılar arttı

Son günlerde İdlib'te HTŞ'nin üst düzey yetkilileri ve komutanlarına yönelik bombalı saldırılar artmaya başladı. Bugün de İdlib'te HTŞ'nin ismi öğrenilemeyen bir komutanına bombalı saldırı düzenlendi. Söz konusu kişinin saldırıda öldüğü bildirildi.
13 Nisan'da Halep-Lazkiye (M4) otobanında gerçekeştirilmesi planlanan Türk-Rus devriyesi, HTŞ tarafından engellenmişti. Türk devletinin bölgeye polis sevk etmesi üzerine HTŞ de bölgede  silahlı güçlerini  konuşlandırmıştı.
Aynı gün HTŞ'nin İdlib kadısı olduğu belirtilen bir kişi, aracına yerleştirilen bomba düzeneğiyle öldürülmüştü. HTŞ de buna karşılık, Türkiye destekli bazı ÖSO üyelerini kaçırmıştı.