Süleyman Soylu: 19 bin 336 Suriyeli sınır dışı edildi

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Gölbaşı’nda Göç İdaresi Başkanlığı'nın kuruluşunun 9'uncu yıldönümü nedeniyle düzenlenen iftar programına katıldı.

Süleyman Soylu: 19 bin 336 Suriyeli sınır dışı edildi

Soylu 2016'dan bugüne kadar 19 bin 336 Suriyelinin asayiş sorunları sebebiyle sınır dışı edildiğini söyledi.

Türkiye'nin göçmen politikasıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Soylu, "Bugün bir tanesi köşe yazısı yazmış. Yalan yanlış bir iki tane asayiş olayı sıralamış ve hüküm vermiş, 'Bunları örtbas edeceksiniz, sınır dışı etmeyeceksiniz' diye. Ne bu işin sosyolojisini biliyor ne bu işin psikolojisini biliyor. Biz bugüne kadar tam 317 bin 98 kişiyi sınır dışı ettik. 2016'dan bugüne kadar 19 bin 336 Suriyelinin de asayiş sorunları sebebiyle ülkeden çıkışı sağlandı. 2020 yılında Avrupa'da sınır dışı başarı oranı yüzde 18, bizde geri gönderme yakaladıklarımızın yüzde 40'ı olarak kayıtlara geçmiştir ve 2022 yılında, geçen yılın aynı dönemine göre sınır dışı başarı oranı yüzde 73 artışla yüzde 41,2 olmuş, sayı da 20 bin 636 olarak gerçekleşmiştir. Senin bundan haberin var mı? Bu ülkede 25 tane geri gönderme merkezi olduğundan, 8 tanesinin de yapımının planlandığından haberin var mi?" dedi.

“İlk geldiğim günden beri ABD, AB göç kayıtlarımızın peşinde, vermedik”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun göçmenlerin kayıtlarının sağlıklı şekilde tutulmadığı ve kaç kişiye vatandaşlık hakkı verildiğinin belli olmadığı gibi eleştirilerle cevap almak üzere Göç İdaresini ziyaret edeceğini duyurmasına değinen Soylu, şöyle devam etti:

"Twitter'dan yazdıkları yetmeyince dün bir de Meclis kürsüsünden devam eden Kemal Kılıçdaroğlu da kusura bakmasın. Türkiye'de Göç Başkanlığı da onun SSK Başkanlığı'nda yaptığı gibi pespaye şekilde yönetilmiyor. İkide birde 'kayıtları yok' deyip duruyor. Bizim kayıtlarımız o kadar sakat ve sıkıntılı olsaydı, Kemal Kılıçdaroğlu sana söylüyorum, ilk geldiğim günden beri ABD, AB bizim göç kayıtlarımızın peşinde. Vermedik, vermeyiz de. Kılıçdaroğlu'nun göç meselesindeki bilgisi, yok mesabesindedir, cehalet düzeyindedir. Bugün onları ölüme, yokluğa, oradaki sefalete, Esad'ın katliam rejimine teslim etmek, insanlıkla bağdaşmaz. Bir sapkın çıkmış, 2 yıldır göç, oraya göç buraya. Bugün bunları iyi değerlendirme zamanı. Bugünkü göç sebebi biz miyiz? Daha ne söyledikleri belli değil, dün başka bugün başka konuşuyor. Bir gün 'Bunlara çifte vatandaşlık vereceğim' diyorsun. Bir gün 'Esat'la anlaşacağım' diyorsun. Bir gün 'Tümünü geri göndereceğim' diyorsun. Senin kafan karışmış. 6'lı masadan sonra aldınız o belgeleri büyükelçiliğe götürdünüz. Bu ülkeyi büyükelçilere peşkeş çektirmeyiz."