Süleymaniye’de ekonomik kriz: KYB'den KDP'ye 3 çözüm önerisi
Rûdaw’a konuşan KYB’li üst düzey yönetici, Süleymaniye’deki ekonomik krizi çözmek ve memur maaşlarındaki gecikmeyi ortadan kaldırmak için KDP’ye 3 maddelik öneri sunduklarını belirtti.
Bağdat’ın 2014 yılının başlarında Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını kesmesi, ardından gelen IŞİD savaşı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve koronavirüs salgınının etkisiyle Kürdistan Bölgesi’nde ekonomik kriz boy verdi. Krizin sonucu olarak memur ve emeklilerin maaşlarının ödenmesinde gecikmeler yaşandı.
Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşma ile Irak Hükumetinin Kürdistan Bölgesi’ne belli bir bütçe ödemesi yapması, koronavirüs vakalarının dünya genelinde azalması ve petrol fiyatlarındaki toparlanma ile birlikte durum nispeten iyileşmeye yüz tuttu.
Bu gelişmelerle birlikte Kürdistan Bölgesi hükumeti maaşları Maliye Bakanlığı’nın belirlediği cetvel kapsamında aylık ödemeye başladı.
Süleymaniye’de ise bankalarda yeterli miktarda para olmadığı için geç ödenen maaşlar dönem dönem memur ve çalışanların protesto gösterileri düzenlemelerine neden oldu.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi Üyesi İzzet Sabır, duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Maaşlar petrol gelirleriyle ödensin”
Sabır, mevcut kriz ile mücadele etmek için hükumet ortağı oldukları Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) 3 öneri götürdüklerini söyledi.
Kürdistan Bölgesi’nin petrol gelirleri ve dağılımına ilişkin öneri sunduklarını belirten Sabır şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle son üç ayda petrol fiyatlarında bir artış olduğunu göz önüne aldığımızda petrol gelirleri, maaşların ödenmesinde kullanılabilir. Önerilerimizden biri, maaşların tamamen petrol gelirleriyle ödenmesidir.”
“Petrol gelirleri, Bağdat’tan gelen para ve tüm gelirlerin yüzde 43’ü istiyoruz”
KYB Başkanlık Konseyi Sabır, Süleymaniye’de maaşların ödenmesi ve projelerin hayata geçirilmesi için ikinci öneri olarak petrol gelirlerinin yüzde 43’ünü, Bağdat’tan gönderilen paranın yüzde 43’ünü ve Kürdistan Bölgesi’ndeki gelirlerin yüzde 43’ünü istediklerini söyledi.
Sabır, bu önerinin uygulanması durumunda Süleymaniye’nin tüm gelirlerini Kürdistan Bölgesi hazinesine devredeceklerini belirtti.
Sabır, üçüncü önerilerinde ise Süleymaniye’nin yerel gelirlerinin yüzde 50’sinin maaşlara, geri kalan yüzde 50’nin ise vilayetteki kamu kurumlarının projelerine ayrılması olduğunu kaydetti.
KYB Eş Başkanı Bafıl Talabani, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Süleymaniye’deki ekonomik krizin kamu gelirlerinin “hukuksuz” bir şekilde harcanması sonucu meydana geldiğini belirtmişti.
KYB: Gelir, Kürdistan Bölgesi’nin borcu için kullanıldı
Perşembe günü ise Kürdistan Parlamentosu KYB Grubu Başkanı ve KYB Milletvekili Ziyad Cabbar, Süleymaniye’deki memurların maaşları için kullanılması gereken ve vilayetin kasasından çıkan 53 milyon dolarlık gelirin Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kendi borçlarını ödemek için kullandığını öne sürmüştü.
Bunun üzerine KDP, Cabbar’ın iddialarına, Kürdistan Bölgesi’nin bütçesinin ayrıntılı ve kapsamlı bir dökümü ile yanıt verdi.
KDP: Yüzde 40’lık bir kayıp bulunuyor
KDP Milletvekilleri Hevidar Ahmet ve Liza Falakaddin Kakeyi, Süleymaniye’nin aylık olarak 89 milyon dolar olması beklenen gelirinin 53 milyon dolar olduğunu ve dolayısıyla şehrin gelirinin yüzde 40’ının kayıp olduğunu bildirdi. /Rudaw