İçişleri Bakanlığı'dan 'Şengal ve Kerkük' açıklaması

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı yayınladığı açıklamada, Şengal halkının büyük çoğunluğunun her ne kadar kısmi farklı eğilimler olsada Erbil ile Bağdat arasında gerçekleşen ‘Şengal Anlaşmasını’ desteklediği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı'dan 'Şengal ve Kerkük' açıklaması

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nu ziyareti esnasında medya mensuplarıyla yaptığı toplantıda şunları söyledi: “Parlamentoda bugün gerçekleştirdiğimiz toplantının amacı, hükümet olarak atacağımız bütün adımlarda parlamentonun desteğini almak içindi. Toplantıya katılanlar özellikle ‘Şengal Anlaşması’ nedeniyle bizi kutladılar. Bunun yanında hükümetin Kerkük ve diğer bölgelere ilişkin desteklerini belirttiler.”

Reber Ahmed açıklamasında, kısa bir süre içerisinde Erbil ile Bağdat arasında Kerkük ve problemli bölgeler konusunda görüşmelere başlayacağını ve yine kısa bir süre içerisinde ‘Şengal Anlaşmasının’ hayata geçirilmesi için kurulacak mekanizmanın görüşmelerine başlanacağını dile getirdi.

Reber Ahmed açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Kürdistan Bölgesi’ne göç etmiş Şengallilerin büyük çoğunluğu ve toplumun etkin kişileri ‘Şengal Anlaşmasını’ destekliyorlar. Buna karşılık içeride ve dışarıda kendi çıkarları gereği bu anlaşmaya karşı olan kısmi bir kesim var. Bu kesimler belliki Şengal ve Ezdi halkının çıkarlarına karşı duruyorlar. Bu nedenle Şengalin bir an önce huzur ve istikrara kavuşmasını istemiyorlar.”

Irak’taki bazı kesimlerin 140’ıncı maddeyi anayasadan kaldırma girişimlerine ilişkin Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı şunları söyledi: “Anayasada belirtilen 140’ıncı madde, Kürtlerin uzun yıllar yürüttüğü bağımsızlık mücadelesi ve binlerce kahraman Kürt gencinin akıttığı kanı sonucunda elde edildi. Bu nedenle de 140’ıncı madde hiç bir taraf ve kesim tarafından Irak anayasasından çıkartılamaz.”