Süleymaniye’de Rojavalı siyasetçiler arasında toplantı

Süleymaniye’de başta Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) çatı örgütü TEV-DEM olmak üzere, Batı Kürdistanlı (Rojava) siyasi tarafları yakınlaştırma girişimi kapsamında bir toplantı düzenlendi.

Süleymaniye’de Rojavalı siyasetçiler arasında toplantı

Süleymaniye’de başta Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) çatı örgütü TEV-DEM olmak üzere, Batı Kürdistanlı (Rojava) siyasi tarafları yakınlaştırma girişimi kapsamında bir toplantı düzenlendi.

K24 Süleymaniye muhabiri, başta ENKS ve TEV-DEM olmak üzere, Rojavalı siyasi tarafları yakınlaştırma girişimi kapsamında Süleymaniye Amerikan Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıya ABD’li ve Avrupalı uzmanlar, Rojavalı siyasetçiler, bağımsız şahsiyetler ve bazı Arap temsilcilerin katıldığını bildirdi.

Rojavalı Kürtlerin oluşturduğu IMPCT kurumu tarafından organize edilen toplantıda, Kuzey Suriye’nin geleceği ve nasıl yönetileceğinin yanı sıra, Rojavalı siyasi taraflar arasındaki sorunların çözüm metodları ele alındı.

K24’e konuşan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Üyesi ve eski PYD’ye bağlı Özerk Yönetim’in Kurucu Meclisi Başkanı Ekrem Hiso, toplantıların Rojavalı tarafların yakınlaşması açısından önemli olduğunu söyledi.

KNK’nin de Rojava’nın Derik kentinde benzer girişimlerinin olduğunu belirten Hiso, “Bu ve benzeri görüşmeler, taraflar arasında güvenin sağlanması ve siyasi bir çözümün ortaya çıkmasına katkı sağlar” dedi.

Ekrem Hiso, “Toplantıya katılanlar Kürt-Kürt diyaloğuyla ilgili düşüncelerini açıkça dile getirdi. Katılımcılar, söz konusu diyaloğun aktifleşmesi için bir adım atılmasını istediklerini ifade etti” şeklinde konuştu.

Daha önce PYD ve ENKS’nin yakınlaşması için İlerici Demokrat Partisi (Peşverû) Genel Sekreteri Hamid Haci Derviş ve KNK tarafından başlatılan girişimlerin sonuçsuz kaldığını hatırlatan Hiso, PYD ve ENKS arasında yeni yakınlaşma adımlarının atılması için güven ortamı ve gerekli şartların oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

KDP-S: FRANSA ARABULUCU OLMAK İSTİYOR

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP-S) Politbüro Başkanı Muhammed İsmail, Fransa’nın ENKS ile PYD arasında arabulucu olmak istediğini ifade ederek, iki Kürt partisinin yakınlaşması için uluslararası devletlerin garantörlüğünün çok önemli olduğunu söylemişti.

K24’e konuşan İsmail, Fransa’nın önemli ve güçlü bir devlet olduğunu vurgulayarak, Fransa’nın ENKS ile PYD’nin yakınlaşmasında rol oynamak istediğini ve ENKS’nin de bunu bir inisiyatif olarak gördüğünü belirtmişti.

İsmail, “Fransız yetkililerle görüştüğümüzde PYD tarafından tutuklanan ENKS’lilerin serbest bırakılması, parti ofislerinin de açık olması gerektiğini söyledik. Bölgede siyasetin önü açılması lazım. Fransa’nın iki taraf için alacağı tutuma bağlı olarak ENKS de sorunların çözümü için PYD ile masaya oturabilir dedik” ifadelerini kullanmıştı.

Fransa’nın ENKS ve PYD’lileri bir araya getirmek için yetkilileri ayrı ayrı dinlediğini ifade eden İsmail, Fransız heyetinin, şu an iki Kürt partisi arasında görüşmelerin gerçekleşmesi için yetkililerden haber beklediğini söylemişti.