Başkan Barzani devreye girdi: Arap işgaline dur denildi!

Başkan Barzani devreye girdi: Arap işgaline dur denildi!

Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri Komisyonu, Başkan Mesud Barzani'nin desteğiyle Kürt çiftçilerinin yerlerinden edilmesine engel olduklarını açıkladı. Açıklama Kürdistan Bölgesi Parlamentosu'nda yapıldı.

Son zamanlarda Arap işgalciler, Kürtlerin tarım arazilerini yakarak yerleşim yerlerini terk etmeye zorluyor.

Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri Komisyonu, Hanekin, Dubiz ve Kerkük'teki Sergeran kasabasında Kürt çiftçilerin tarım arazilerine yönelik girişimleri engellediklerini açıkladı. 

Kerkük mahkemesi, Pelkawe, Harabe, Sarelu, Pirkanyane ve Ser Başah'ın dahil olduğu 14 köyün Araplara verilmesine karar vermişti. Bu yüzden Arap aileler Kürtlerin söz konusu yerleşim yerlerini terk etmelerini istiyor. 

Kürtlerde yüzlerce yıllık tapular var

Sergerran Kasabası'na bağlı 38 köy Kürtlere ait olup ellerinde yüzlerce yıllık tapuları var. Ancak 1975 yılında Irak hükümetinin "Araplaştırma politikası" kapsamında bu yerleşim yerleri Kürtlerden alınmıştı.

2003 yılında diktatör Saddam rejiminin yıkılmasıyla Araplar'ın yerleşim yerlerini terk etmesi üzerine Kürtler kendi topraklarına geri dönmüştü. 

16 Ekim 2017'de Kerkük başta olmak üzere bir çok Kürt kentinin yeniden işgal edilmesi üzerine geri dönen Araplar, Kürtlerin söz konusu yerleşim yerlerini terk etmesini istedi.

Geçtiğimiz hafta, Kerkük'ün Sergran nahiyesine bağlı Pelkane köyünde 300'den fazla Arap, Kürtlere ait evlere zorla yerleşti.

Sergeran Belediyesi Meclis Üyesi Bedrettin Yusuf, "Bugün sabah saatlerinde 300'den fazla Arap, işgal amacıyla Palekane köyüne geldi. Köydeki boş evlere yerleştiler. Bizler de Irak polisi ve askerlerini çağırdık" demişti.

Barzani devreye girdi

Bu olayların meydana gelmesi üzerine Başkan Barzani ile Irak Parlamentosu'ndaki Kürt grupları devreye girdi. 

18 Mayıs'ta yayınlanan bildiride Kürt yerleşim yerlerinin işgal edilmesi ve tarım arazilerinin yakılmasına tepki gösterildi. Bildiride, karanlık ellerin kaos ortamı yaratmak için halkın ekinlerini yaktığı kaydedildi. 

22 Mayıs'ta Kerkük geçici valisi, Sergeran Kaymakamı, Dubiz Kaymakamı, Kerkük Tarım Müdürlüğü bir araya gelerek Kürt çiftçilerinin ekinlerini biçmesi izin çıkardı. 

Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri Komisyonu Barzani'nin desteğiyle konunun araştırıldı ve işgalin engellenmesi için makul çözümler üretti. Böylece Kürt çiftçiler yerleşim yerlerinde kalarak tarlalarını ekmeye devam edecek.