Sur’daki çatışmalarında zarar görmüştü: Keldani kilisesinde 8 yıl sonra ilk ayin

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Mar Petyun Keldani Kilisesinde 8 yıl aradan sonra ilk ayin töreni yapılmaya başladı. 108 yıl sonra ilk kez piskopos atanan Keldani Kilisesi’ndeki ayine birçok ülkeden katılım oldu.

Sur’daki çatışmalarında zarar görmüştü: Keldani kilisesinde 8 yıl sonra ilk ayin

Sur’da 2015 yılındaki hendek çatışmalarında hasar gören ve kapanan Mar Petyum Keldani Kilisesi 8 yıl sonra kapılarını bir kez daha ibadet için açtı.

Dünyanin dört bir yanından konukların yanı sıra CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sivil toplum örgütü temsilcileri, iş insanları ve Keldani, Ermeni, Süryani ve Ezidi cemaati katıldı.

Ayine katılan Keldani İsa Oğuz, “Biz Belçika’dan Diyarbakır’daki bu kilisede ayine katılmak için geldik” dedi.

Konuklardan Kasım Ezidi de, “Gönül isterdi ki halkımızla iç içe, Süryaniler, Asuriler, Müzlümanlar, Alevilerle birlikte olalım, zaten dinimiz de bunu gerektiriyor” diye konuştu.

Kendisi de Süryani olan Özlem Nehrin Merd, ayine katılmaktan duyduğu mutluluğu “Çok güzeldi. Çok mutlu oldum” şeklinde dile getirdi.

Geçmişi 5’inci yüzyıla kadar giden kiliseye 108 yıl aradan sonra ilk kez piskopos atandı.

Şırnaklı Peder Sabri Anar, Bağdat Keldani Kilisesi Kutsal Meclisi tarafından, Papa Francis’in onayıyla Türkiye Keldani Cemaati Diyarbakır Başpiskoposu seçilmişti. Kilisede ilk ayinini de Sabri Anar gerçekleştirdi.

Kilisedeki ilk dua Ortadoğu’da barış için oldu. Ayine Kürdistan Bölgesi’nden gelen Keldaniler de katıldı.

Zaho’dan gelen Fadike Şapoliz, “Bu kilise çok eski. 1400-1500 yıllık bir geçmişe sahip. Yaklaşık 300 yıl boyunca Keldani başpiskoposluğunun merkeziydi. Burayı yenileyen, restore eden herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Zaho Keldanilerinden Neşwe Cemil Zeytun da burada bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Ayine katılan Muhammed Erdişi, bir Müslüman olarak farklı inanışlara mensup insanların inançlarını özgürce yaşayabilmesini görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın zengin bir kültüre sahip olduğunu belirten Erdişi, “Umarım bu zenginliklerimiz yaşar, korunur ve devam eder” dedi.

Ressam Meral Han da, “Ben Müslüman’ın, Diyarbakırlıyım. İsa’nın çarmıha gerildiği resmi 37 yıl önce yaptım. Bir çok kişi satmamı istedi ama satmadım, bugün kiliseye hediye ediyorum. Bugüne kısmetmiş” diye konuştu.

108 yıl sonra kiliseye atanan ilk piskopos olan Sabri Anar bundan böyle Diyarbakır’da görev yapacak.  Şırnak’ın Uludere (Qileban) İlçesinde doğan Anar, 1990’dan beri Paris’te yaşıyordu.

Anar ayinde ilk önce kiliseyi kutsal su ile temsili olarak yıkayarak, kutsadı. Bu ritüelin ardından ayine geçildi.

Burada dua eden Sabri Anar, “Nerede savaş yüzünden acı çeken insanlar varsa, onlar için dua ediyoruz. Bugün İsrail ve Filistin’de savaş var, insanlar büyük acılar yaşıyor. Onlar için dua etmek bizim görevimiz” dedi.

Mar Petyun Keldani Kilisesi'ndeki ayinde, koro ilahiler okudu, ayine katılanlara "kutsanmış ekmek" ikramında bulunuldu.