İran, Suriye üzerinden İsrail'e savaş açıyor! Esad da savaşa dahil oluyor

İsrailli üst düzey bir yetkili, İsrail’in Gazze Şeridi’nde karşı saldırıyı yoğunlaştırdığı bir dönemde, İran’ı Suriye’ye veya Suriye üzerinden silah konuşlandırarak ikinci bir savaş cephesi açmaya çalışmakla suçladı.

İran, Suriye üzerinden İsrail'e savaş açıyor! Esad da savaşa dahil oluyor

Reuters’tan aktardığı habere göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı Stratejik İşler Dairesi Başkanı Joshua Zarka, bu sabah sosyal medya platformu X’de böyle bir senaryoyu öne süren bir gönderiye yanıt verdi.

Söz konusu paylaşımda, ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn şu ifadeleri kullanmıştı:

İsrail'in Şam ve Halep havaalanlarını devre dışı bırakmak için tekrarlanan saldırıları, bana göre, 1) İran rejiminin stratejik silahları oraya veya Suriye üzerinden başka yere taşımaya çalıştığının güçlü bir göstergesidir. Suriye bir kuzey cephesi açacak 2) İsrailliler bunu engellemeye kararlı.

İsrailli yetkili Zarka ise buna yanıt vererek, “1. Onlar (İranlılar) öyle. 2. Biz de (İsrailliler) öyleyiz. Yani engellemeye kararlıyız” diye yazdı.

Öte yandan, İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, İsrail’in Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de gerçekleştirdiği ‘savaş suçları ve soykırım’ derhal durdurulmazsa durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı.

İran’ın BM Misyonu’nun açıklamasında, “İsrail’deki apartheid’ın savaş suçları ve soykırımı derhal durdurulmazsa, durum kontrolden çıkabilir ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir. Bunun sorumluluğu BM’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin ve Konseyi çıkmaza sürükleyen devletlerin sorumluluğundadır.” denildi.

İran misyonunun bu açıklaması, Axios haber sitesinin, Tahran’ın BM aracılığıyla İsrail’i, Gazze Şeridi’ne kara saldırısı başlatması halinde yanıt vermek zorunda kalacağı konusunda uyardığı yönündeki haberinin ardından geldi.

İsrail, Gazze Şeridi’ne kara saldırısı başlatmaya hazırlanıyor ve Gazze’nin kuzeyinde yaşayan Filistinlileri güneye, Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’na doğru gitmeye çağırdı.

İsrail, Hamas’ın geçtiğimiz hafta başlattığı saldırıya yanıt olarak Hamas’ı yok etme sözü verdi.

Hamas, İsrail kentlerine baskın düzenledi, bin 300 kişiyi öldürdü ve İsrail’in tanık olduğu en kötü saldırıda çok sayıda kişiyi rehin aldı.

Şarkul Avsat