Suriye Muhalefeti Lideri: Ayn İsa’nın Rusya ve Suriye’nin kontrolüne geçmesini istemiyoruz

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Nasır Hariri, Rojava’nın Ayn İsa kentinin Rusya ya da Şam hükümetinin kontrolüne geçmesini istemediklerini ancak Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) de bölgeden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye Muhalefeti Lideri: Ayn İsa’nın Rusya ve Suriye’nin kontrolüne geçmesini istemiyoruz

Basın toplantısı düzenleyen Nasır Hariri, Ayn İsa, Efrin’deki insan hakları ihlalleri, Rojava’da Kürtler arasındaki birlik görüşmeleri ve Özerk Yönetim’e yönelik tavırlarına ilişkin soruları yanıtladı.

Bir süredir Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların saldırısına maruz kalan Ayn İsa’nın durumuna ilişkimn değerlendirmelerde bulunan Hariri, “Ayn İsa’nın Rusya ya da Suriye hükümetinin kontrolüne geçmesini istemiyoruz ancak DSG’nin de buradan çekilmesi gerekiyor” dedi.

Hariri, “DSG, Türkiye-ABD ve Türkiye-Rusya arasında yapılan anlaşmalara uymadığı için o  bölgelerden çıkmasını istedik. Hiçbir şekilde Rusya, İran ya da Suriye rejiminin bir adım ileriye gelmesini istemiyoruz. Bu Rejimin askeri çözüm  yöntemini güçlendirir ve İran milisleri ile Rejime bağlı teröristlerin bölgeye yerleşmesine neden olur. DSG ya da Rejim var olması konusu iki kötü tercihtir. DSG’nin yapılan anlaşmalara göre  o bölgelerden çıkması gerekir” ifaelerini kullandı.

Rojava Özerk Yönetimi’nin “halkın iradesiyle” kurulmadığını iddia eden Hariri, Özerk Yönetimi tanımayacaklarını ifade etti.

Rojava’da Kürt gruplar arasındaki birlik görüşmelerine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Hariri, sözlerine şunları ekledi:

“Bizim bilgilerimize göre ENKS ile DSG arasındaki müzakereler hala devam ediyor. Şu ana kadar anlaşma sağlanamamış. En önemli sorun PKK ve yabancı güçlerin  bölgedeki varlığıdır. Ayrıca başka bir sorunda halkın iradesiyle kurulmayan Özerk Yönetim’dir.”

“Efrin’de her gün insanlar tutuklanıyor ve kaçırılıyor. Son günlerde ablukaya alınan Mabata’da onlarca Kürt silahlı gruplar tarafından tutuklanarak işkencelere uğradı İnsan hakları ihlalleriyle ilgili ne yapacaksınız?” sorusuna Hariri, şu yanıtı verdi:

“Bununla ilgili özel bir komisyon kurduk ve bütün sorunları çözeceğiz. Sorunlar yargı ve polis kurumları tarafından çözülecek. Zaten Muhalefeti izlemek için Hakikatleri İzleme Komitesi kuruldu ve ENKS’de bu konuya şahit. Yaşanan şikayetlerin bir çoğu da sahadaki mekanizmalar tarafından yargı, polis ya da Hakların İadesi Komitesi tarafından çözüldü.

Bilgi amaçlı olarak Ezidi Meclisi’nin bir sorunu vardı. Mizgin Yusuf hanım bizimle iletişime geçerek Efrin’deki durumu anlattı. Muhalefet de güçlü bir şekilde iletişim kurdu ki bu bizim görevimiz, Mizgin Yusuf’un bahsettiği sorunu çözdük. Yaşanan hak ihlallerini çözdüğü için teşekkür mektubu yazdı.” / Rudaw