Suriye’de savaşmış Amerikan askerleri: Kürtlere ihanet ettik, artık bize kim güvenir?

Suriye’de savaşmış Amerikan askerleri: Kürtlere ihanet ettik, artık bize kim güvenir?

ABD medyası bugün, aralarında Suriye’de savaşmış olanların da bulunduğu çok sayıda Amerikan askeri ve savunma uzmanının Trump yönetiminin Suriye politikalarına yönelik tepki ve eleştirilerine geniş yer veriyor.

Askerlerin çoğu IŞİD’le savaşta önemli rol oynayan Kürtlere ihanet edildiğini düşünürken, CNN’e konuşan askerlerden biri “Artık bize kim güvenip yanımızda savaşır?” diye soruyor.

NBC’ye konuşan, Suriye’de IŞİD’e karşı özel harekat komutanlığı yapmış bir subay, duygusal yönü bir yana Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ABD’nin ulusal güvenliğine de zarar vereceğini savunuyor.

Washington Post’un Suriye’ye defalarca gitmiş muhabiri David Ignatius ise üst düzey bir eski CIA yetkilisinin “Bizim için kanını döken bir halka sırtını dönmek” “yürekten hançerlemek” dediğini, bunun hem yanlış hem ahlaken savunulamayacak bir karar olduğunu söylediğini aktarıyor.

CNN’e konuşan askerler: ‘Artık bize kim güvenir?’

CNN’in haberinde adı verilmeden görüşleri aktarılan bir Amerikan Savunma yetkilisi IŞİD’le mücadeledeki rolü gözönüne alındığında Kürtlere bu şekilde davranılmasının ordunun üst düzeyinde büyük rahatsızlık yarattığının, bilinen bir gerçek olduğunu söylüyor.

Bir başka üst düzey savunma yetkilisi ise CNN’e Trump’ın “Türkiye’nin işgaline daha sert tepki vermemesi ve Kürtlere yönelik saldırıları durdurmaya yönelik bir şey yapmamasının”, dışarıya karşı harekata karşıymış gibi bir görüntü verilmesine rağmen harekata yeşil ışık yakıldığı anlamına geldiğini kaydediyor.

CNN üst düzey bir Amerikan savunma yetkilisinin “Kürtler halklarını yok etmeye niyetli bir güce karşı savaşıyorsa biz harekata yeşil ışık yaktığımız için” dediğini de aktarıyor.

NBC: ‘IŞİD’le savaşta 20’den az ABD askeri, binlerce Kürt savaşçı öldü’

Mart ayında emekli olan albay Andrew Milburn, ABD’nin Ortadoğu’daki özel harekat birliklerinde komutan yardımcılığı yapmış.

NBC’ye konuşan Milburn, Suriye’deki az sayıdaki ABD askerinin, ülkeye IŞİD’e karşı savaşında çok az maliyetle çok büyük getiriler sağladığını söylüyor ve bu gücün geri çekilmesini isimlerini vermeden şiddetle eleştiren eski ve halen görevdeki askerlerden yalnızca biri olduğu kaydediliyor.

IŞİD’e karşı savaşta toplam 20’den az Amerikan askerinin öldüğünü kaydeden Milburn, buna karşılık binlerce Kürt savaşçının yaşamını yitirdiğini söylüyor ve “Kürtlerle savaşmış biri olarak, duygusal düzeyde bu durum yüreğimi sızlatıyor” diyor.