Suriye Ordusu İdlib'de kritik karayoluna ulaştı

Suriye Ordusu İdlib'de kritik karayoluna ulaştı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye rejim güçlerinin Rusya’nın hava desteğiyle Heyet Tahrir El Şam (HTŞ/El Nusra) kontrolündeki Maaret el-Numan kenti sınırlarına ulaştığını açıkladı. 

İdlib’e operasyonlarını sürdüren Suriye rejimi, stratejik noktada yer alan ve İdlib’in bölgedeki ikinci büyük kenti olan Maarat el-Numan kentine vardı. İdlib’in güneyinde yer alan Maaret el-Numan kenti, Halep’e 84, Hama’ya ise 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Türkiye’ye bağlı grupların doldurulduğu kent, Halep ile Şam arasında ulaşımı sağlayan M5 karayolu üzerinde bulunuyor. Bu da ilçenin stratejik önemini arttırıyor.

M5 Karayolu Hedefleniyor 

Suriye rejimi ve Rusya’nın İdlib’de öncelik verdiği M5 karayolu, sadece Suriye için değil komşu ülkeler için de stratejik bir öneme sahip. Suriye’nin kuzeyini güneyine bağlayan karayolu, ülke ekonomisi için büyük bir önem taşıyor. Türkiye’ye bağlı gruplar, M5 karayolunda Suriye rejiminin son operasyonları öncesi Raşidin bölgesinden Han Şeyhun’a kadar yaklaşık 100 kilometrelik alanı kontrol ediyordu. Suriye rejimi son operasyonlarıyla buraya ulaşan birçok kontrol noktasını geri aldı. 

M5 karayolu üç bölüme ayrılıyor. İlki Şam’dan Halep’e uzanıyor. Suriye rejimi ve Rusya, daha önce Şam ve Humus kırsalı için Türkiye ile vardığı anlaşmalar sonucu yolun büyük bir bölümünde kontrolü sağladı. Grupların işgali altında bulunan bölüm, Maaret el-Numan’ın güneyindeki Kefer Senca ve El Tih beldelerinden İdlib’in kuzey kırsalına doğru uzanıyor. Yolun üçüncü bölümü ise Halep-Antep karayolu olarak biliniyor. Suriye rejimi ve Rusya, yolun Halep’ten geçen kısmını kontrol altında tutuyor.