Suriye Parlamentosu’ndan Türkiye'nin Rojava operasyonu hakkında açıklama

Suriye Parlamentosu, Türkiye'nin Rojava’ya planladığı son askeri operasyonu kınadı ve “gayrimeşru” olarak nitelediği müdahalenin amacının demografik değişim yaratmak olduğunu belirtti.

Suriye Parlamentosu’ndan Türkiye'nin Rojava operasyonu hakkında açıklama

Suriye Parlamentosu’nda bugün, Türkiye’nin olası müdahalesini görüşmek üzere bir oturum düzenlendi. Oturumun ardından yapılan açıklamada, “Bu işgalin ardındaki amaç, güvenli bölge yanılsamasını canlandırarak yeni bir yerinden edilme ve nüfusun bölgeden zorla tahliyesi sürecini başlatmak, bölgede demografik bir değişim meydana getirmek ve yeni bir gerçeklik yaratmaktır” denildi.

Açıklamada Türkiye'nin "kötü niyetli" politikalarının herkesçe bilindiği belirtildi.

Mayıs ayı sonlarında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güney sınırında 30 kilometrelik bir “güvenli bölge” oluşturmak için Rojava’ya yeni bir askeri harekat düzenleyeceklerini ilan etti. Böylelikle Kürt savaşçıların bölgeden püskürtülmesi hedefleniyor.

Parlamento, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) kararlarıyla çelişen ve bunları ihlal eden hedeflere ulaşmak için göç sorununu kullandığını dünya tarafından bilindiğini iddia etti.

Parlamento açıklamasında, Suriye'nin egemenliğini ve Türkiye'nin "gayrimeşru" operasyonuna karşı kendisini savunma hakkını teyit edilerek, "masum ve savunmasız vatandaşların öldürülmesine, evlerinin ve mülklerinin yıkılmasına" neden olan saldırılar kınadı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı bu ayın başlarında, hükümetin Türkiye'nin "düşmanca" eylemlerini ve masum insanların hayatlarına mal olan Suriye’nin egemenliğini sürekli ihlal edilmesini kınadığını belirten bir açıklama yapmıştı.

Türkiye, 2018'den bu yana Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki bölgelere üç kez askeri operasyon düzenledi.

2011'de Suriye'de iç savaşın patlak vermesinden on bir yıl sonra, çatışmalarda en az 350.000 Suriyeli hayatını kaybetti ve savaş öncesi nüfusun yarısından fazlasını yerinden edildi. UNHCR'ye göre, 6,6 milyon Suriyeli mülteci; çoğunlukla Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere komşu ülkelere sığındı. / Rudaw