Suriye Rejimi istedi Rusya bombaladı

Bab'ta 3 askerin öldüğü bombardımanın ardından Rusya "Koordinatları Türkiye verdi” demiş, Genelkurmay ise "10 gündür askerlerimiz oradaydı” diye itiraz etmişti. Yerel kaynaklardan ise başka bir iddia geldi.

Suriye Rejimi istedi Rusya bombaladı

Moskova-Ankara arasında yeni bir krize kapı aralayan olaya ilişkin konuşan güvenilir kaynaklar, Özgür Suriye Odusu'nun (ÖSO) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğiyle Bab'ta rejim güçlerine saldırması üzerine Rus uçaklarının bomba yağdırdığını belirtti.

Adım Adım Örülen Süreç

Askerlerin Rusya uçakları tarafından bombalanması olayı, Rus-Türk ilişkilerinde yeni gerilimleri yaratacak nitelikte. Uçak düşürülmesi ile gerilen ve Türkiye'nin büyük zarar gördüğü ilişkilerde, Türkiye geri adım atmış ve Ruslar ile yeni ilişkilere kapı aralamıştı. Ankara'da Rus elçinin suikastta uğraması yeni gerilimlere kapı aralarken, Rusya, Türkiye'yi Moskova'da istediği antlaşmaya zorlamak için gerilimi tırmandırmamış ve anlaşma da, Türkiye'nin Esad iktidarını tanıyıp Suriye topraklarının meşru gücü olarak kabul etmesiyle sonlandırılmıştı.

Geri Çekilme Gündemde

Moskova'da Esad'ı sağlama alan Rusya, Astana'da ise Esad ile savaşan muhalifleri ortadan kaldırmanın hamlesini devreye koydu ve büyük oranda başarılı oldu. Tüm bu gelişmeler Şehba'da ağır kayıplar vererek Bab'a kadar inen TSK ve ÖSO gruplarını, fiili olarak işgalci pozisyonuna soktu ve çekilmelerini gündeme taşıdı.

El Bab ve Rakka Kimlere Kalacak?

Suriye sorununu çözmek isteyen ABD, Rusya ve Avrupa Birliği (AB), Suriye topraklarının meşru güçleri olarak rejim ve Kürtlerin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri'ni (QSD) Cenevre 4'e taşıyarak Türkiye ve ÖSO gruplarının saha etkinliğini bitirmenin hesaplarını yaptığı belirtiliyor. Bu çerçeve Bab'ın rejime, Rakka ve Deyr El Zor'un ise QSD'ye bırakılacağı ifade ediliyor.

Rejim Çağırdı Rusya Bombaladı

Bu hesaplara göre Bab etrafından geri çekilmesi beklenen TSK ve ÖSO grupları, önceki gün Bab'a kuzeybatıdan Şêx Akil Tepesi ve kent hastanesine girerken, güneybatıda Bab'a yetişen rejim güçlerine saldırdı.

Dihaber'de yer alan analiz habere göre, TSK'nin topçu desteği ile güneybatıdaki köylerde geriletilen rejimin Rusya'dan destek istediği ve Rusya'nın da Moskova Antlaşması'nın ilk maddesini dayanak yaparak, askerleri bombaladığı belirtiliyor.

Bombardıman Sonrası Çekilme

Bu bombardıman ile TSK ve ÖSO'ya bağlı grupların Bab'tan çekilme planları yaptığı ifade ediliyor. Bunun aksinin Rusya ve sahadaki İran ile savaş anlamına geldiği ve referandum sürecinde böyle bir savaşın göze alınamayacağı kaydediliyor.

Bu sebeple de Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, defaten dile getirilen "Rakka'ya gidileceği” söylemini unutarak, Bab'ta işlerin hal edilmesi ile "Fırat Kalkanı Harekatı”nın tamamlanacağını söyledi. Kurtulmuş'un ifade ettiği "Bab'ta işlerin hal edilmesi”, sahada sesiz sedasız çekilme olarak okunuyor.

Ortaya çıkan tablonun özeti şöyle:

Türkiye'nin Bab, Minbic ve Rakka hayali ilk durakta sonuçsuz kaldı. ABD ve AB'ye karşı kullanılan Rusya, İran kozu elde patladı ve Ruslar bilerek TSK askerini vurdu. Emevi Camii'nde namaz kılmadan, "güvenli bölge” ve "uçuşa yasak bölge”den "Suriye politikamız yanlıştı” söylemine evirilen Suriye politikası, adım adım saha dışı bırakıldı. Halep'te kaybeden ÖSO gruplarının son direnci de Şehba'da kırdırıldı. CIA Başkanı'nın ziyaretiyle de son nokta konuldu. Türkiye'ye geri çekilme göründü. Numan Kurtulmuş da teyit etti. "Bab'tan sonra Rakka var” söyleminin de sahada karşılığı kalmadı. "Bab'ta başarısız” grafik çizen iktidar partisinin "Rakka'ya” sarılması da referandum yolunda bir argümandan öteye gidemeyecek. ABD'nin de "başarılı” gördüğü Rakka operasyonu 3 ayı aşkındır sürüyor.