Rusya ve Suriye'nin saldırıları 'Büyük İdlib Savaşı'na hazırlık mı?

Rusya ve Suriye'nin saldırıları 'Büyük İdlib Savaşı'na hazırlık mı?

Suriye rejimi ve Rus savaş uçakları, son 72 saat boyunca ülkenin kuzeybatısında bulunan İdlib şehrini bombalıyor.

Rejime yakın 'El-Vatan' gazetesi dünkü haberinde, rejim ve Rus savaş uçaklarının İdlib’teki militanların bulunduğu bölgeye düzenlediği yoğun saldırıların, ‘Büyük İdlib Savaşı’ olarak adlandırılan saldırıların, ön hazırlığı niteliği taşıdığını aktardı. Bahsi geçen savaşın her an başlayabileceğini kaydedildi.

Haberde, Suriye ordusunun, günler öncesinde yapılan hazırlığın ardından İdlib’de büyük savaş ateşinin yakıldığını aktarılarak, İdlib kırsalının ele geçirilmesi için harekete geçildiğini bildirildi.

Bölgeden bir kaynağın aktardığına göre, “Ordunun İdlib ve kırsalı kurtarmak için hazır olduğunu” kaydedildi.

İdlib kırsalının Türkiye sınırına yakın olan büyük bir kısmı, muhaliflerin kontrolü altında bulunuyor. Daha önce bölgeyi ziyaret eden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, “Buradaki savaş, Suriye'nin tümündeki kaos ve terörü sonlandırmanın anahtarı” ifadesini kullanmıştı.

İdlib'deki muhaliflere bağlı Sivil Savunma'dan bir kaynak, dün bölgeye yapılan saldırıda 3 sivilin öldüğünü, 21 kişinin ise yaralandığını söyledi.

Konu ile ilgili DPA’ya açıklamalarda bulunan kaynak, Rus savaş uçaklarının dün sabah İdlib güneyinde yer alan Maaret el-Numan, Han el-Sebil ve Tel Mardikh’e füze saldırısı gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Han el-Sebil’de üç sivil hayatını kaybettiğini, 11 kişinin de yaralandığını belirten kaynak, Maaret el-Numan çevresine düşen patlayıcılar sebebiyle 10’u aşkın kişinin yaralandığını vurguladı. Kaynak ayrıca, Rus savaş uçaklarının sabahın erken saatlerinden bu yana, binlerce sivilin bulunduğu  Maar Shurin, Deyr-i Sünbül, , Frikye, Serce, Bzabor, Binin, Naciyye,  köylerine saldırı düzenlediğini ifade etti.

Öte yandan, Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden bir askeri komutan, rejim güçleri ve Rus savaş uçaklarının son günlerde İdlib çevresinde yoğunlaştırdığı hava saldırılarının Maaret el-Numan ve Halep- Hama karayolu bölgesine doğru ilerlediğini söyledi.

Hükümet güçlerine yakın bir kaynak ise, Suriye savaş uçaklarının İdlib’in güneyinde yer alan Maar Shurin kasabası yakınlarındaki Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) merkezini hedef aldığını ve beş unsurun öldüğünü bildirdi.

Diğer yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından dün yapılan açıklamada, Suriye rejim güçleri ve Rus savaş uçaklarının dün sabah itibariyle saldırılara devam ederek, Maaret el Numan kırsalındaki Maar Shurin kasabasının hedef aldığını aktardı. Açıklamada, Suriye rejimine at helikopterlerin, İdlib’in doğusunda yer alan Gergnaz kasabasının eteklerine patlayıcı madde yüklü varil attığı belirtilirken, son 72 saat boyunca süren saldırılarda 33 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Hava ve kara saldırıları genel olarak Marrel el-Numan’ın doğusunda yapılıyor. Rus savaş uçakları son 72 saat içerisinde 97 hava saldırısı gerçekleştirirken, rejime ait helikopterler ise 146 patlayıcı madde yüklü varil yanı sıra 74 saldırı gerçekleştirdi. Rejim güçleri, askeri takviyelerini sürdürerek İdlib kırsalının güney ve doğu bölgelerine doğru ilerlemeyi planlıyor. Bu ayın başından itibaren bölgede bulunan 60 bini aşkın sivil yerlerinden edilmeye zorlandı.

SOHR’a göre, son 72 saat içerisinde bin 115’i aşkın hava ve saldırısı gerçekleşirken, aralarında çoğu kadın ve çocuk olan 33 sivil hayatını kaybetti. Açıklamada, saldırıların ardından bir çok yerin zarar gördüğünü aktardı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan anlaşmadan bu yana, 875 kişi hayatını kaybetti.