Suriye'de çatışmalar hız kesmiyor: Son 24 saatte 60 kişi öldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), ülkenin kuzeybatısında rejim güçleri ve muhalifler gruplar arasında yoğunlaşan çatışmalarda son 24 saatte 60'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suriye'de çatışmalar hız kesmiyor: Son 24 saatte 60 kişi öldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), ülkenin kuzeybatısında rejim güçleri ve muhalifler gruplar arasında yoğunlaşan çatışmalarda son 24 saatte 60'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

SOHR’a göre İdlib’in güney kırsalında dün başlayan şiddetli çatışmalarda, çoğunluğu Heyetu Tahriru’ş Şam’dan (HTŞ) olmak üzere muhalif gruplardan 20 unsur, rejim güçlerinden ise 23 asker öldü.

İdlib yakınında yer alan Lazkiye’nin kuzey kırsalında Cebel el-Ekrad (Kürtler Dağı) bölgesinde taraflar arasındaki çatışmada da muhaliflerin saflarından 10, rejim güçleri ve ona bağlı güçlerden ise 6 kişi öldü.

Söz konusu çatışmalar, İdlib, Lazkiye ve Hama'nın güney kırsalındaki şiddetli hava saldırıları altında çatışmalar sürdü.

6 sivil hayatını kaybetti

SOHR, Rusya’nın dün düzenlediği hava saldırılarında 3'ü Han Şeyhun ve 3’ü İdlib’in güneyindeki Salihiyye köyünde olmak üzere 6 sivilin yaşamını yitirdiğini de bildirdi.

Rejim güçleri, Pazar gününden bu yana İdlib'in güney kırsalında ilerleme kaydetti ve el-Hubeyt beldesi ile çevresini ele geçirdi. Bunun ardından, bölgede İdlib'in güneyindeki en büyük şehir olan Han Şeyhun’a doğru ilerlemeye çalışıyor.

İdlib ve çevresindeki bölgelerin bir kısmı, Nisan ayı sonundan bu yana neredeyse her gün rejim ve Rusya’ya ait savaş uçaklarının saldırılarına maruz kalıyor. Aynı zamanda son günlerde birden fazla cephede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

HTŞ, İdlib'in büyük bir kısmı ile Hama ve Lazkiye vilayetinin kırsalında kontrolü elinde tutuyor. Buralarda daha az nüfuza sahip başka gruplar da bulunuyor.

İdlib ve çevresi, Eylül 2018'de Soçi'de Rusya ve Türkiye arasında imzalanan, rejim güçleri ve muhalifler tarafından kontrol edilen alanların birbirinden ayrılarak silahlardan arındırılmış bir bölgenin kurulmasını öngören anlaşma kapsamında bulunuyor.

Anlaşma, rejim ve müttefiği Rusya’nın Nisan ayında başlayan saldırısından önce göreceli bir şekilde sakinliği sağlamayı başardı.

SOHR’un verdiği bilgilere göre söz konusu saldırılar nedeniyle 816 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca muhalif gruplardan bin 200, rejim güçleri ve ona bağlı milislerden ise bin 100 kişi öldü.

400 bin Suriyeli evini terk etti

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'nin kuzeybatısındaki askeri operasyonlar nedeniyle Nisan ayından bu yana yaklaşık 400 bin Suriyelinin evini terk ettiğini bildirdi.

Şam, bu ayın başlarında askeri operasyonları sürdürmeye karar vermeden önce yaklaşık 4 günlük bir ateşkesi kabul ettiğini ilan etti. Ancak, muhalif grupları ateşkesi ihlal etme ve Rusya’nın Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü’nü hedef almakla suçladı.