Suriye'de Rusya-ABD işbirliği güçleniyor

Suriye'de Rusya-ABD işbirliği güçleniyor

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü, Suriye'de Esad rejimi muhaliflerini desteklemeye yönelik programı "çok fazla, tehlikeli ve israf" olduğu gerekçesiyle sonlandırdığını duyurdu.

ABD'nin özel operasyonlarından sorumlu General Tony Thomas, dört yıllık yardım programının sonlandırıldığını ancak bunun arkasında yatan nedenin Esad rejimini destekleyen Rusya'yı sakinleştirmek olduğu iddiasını yalanladı.  

Başkan Trump'ın açıklamasından saatler önce Washington Post gazetesi "Rusya ile işbirliği Trump'ın Suriye stratejisinin merkezinde yer alıyor" başlıklı bir makale yayınlanmıştı. 

İsmini vermek istemeyen yetkililer de Washington Post'u doğrulayacak nitelikte açıklamalar yapıyorlar: "ABD ve onunla birlikte hareket edenler orta ve güney Suriye'nin büyük bir kısmını Esad rejimine teslim etmeye razı gelecekler, bunun karşılığında ise Moskova ve müttefikleri, ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD karşıtı operasyonlarında destek olacaklar.

ABD ile Rusya, bu ayın başında Hamburg'taki G20 zirvesindeki ilk buluşmalarında, Suriye'nin güneyinde gerginlikten arındırılmış bölgeler oluşturulması konusunda anlaşmışlardı.

ABD'nin muhaliflere yardım programı, geçen yıl isyancıların Halep'te ele geçirdikleri bölgeleri Rusya destekli rejime kaptırmalarıyla yara almıştı. 

ABD'li yetkililer, geçen hafta, Esad karşıtı bazı güçlerin, ABD destekli askeri gruplara kaydırılabileceğini kaydettiler.