Suriye'deki İran üssü vuruldu: 5 militan öldü

Suriye'deki İran üssü vuruldu: 5 militan öldü

Suriye’nin Deyrezzor eyaletinin Al-Bukamal kentinde bulunan İran Devrim Muhafızları örgütüne bağlı Kudüs Gücü adlı Şii militan grubunun bulunduğu askeri üste yaşanan patlamada 5 İranlı militanın öldüğü duyuruldu.
Irak ile Suriye sınırının kesiştiği Al-Bukamal kentinde İran tarafından kurulduğu iddia edilen yer altı tünelleri ve gizli askeri depoları bulunan İmam Ali adlı üste gerçekleştiği iddia edilen patlamada 5 İran Devrim Muhafızlarına bağlı militanın öldürüldüğü duyuruldu.
Al-Bukamal kentinin Cemiyet ve Hezam Al-Ahdar mahalleleri ile kentin kırsal kesiminde bulunan El-Jala’a Çölü’nde art arda patlamalar yaşandığı bildiriliyor.
Suriye’nin çoğunlukla çöl alanlarının bulunduğu Deyrezzor bölgesinin Al-Bukamal kenti, Suriye ve Irak sınırında bulunması nedeniyle stratejik bir öneme sahip. 2019’un ilk günlerinden itibaren bölgede askeri varlığını arttıran İran, Devrim Muhafızları örgütü aracılığıyla bölgeye yüzlerce militanını sevk etti.
“Şii Hilali” projesi çerçevesinde İran’ın büyük önem verdiği Al-Bukamal kenti, Irak ile kara yolu lojistiğinin sağlanması açısından İran’ın en çok değer verdiği bölgelerden biri.
Ayrıca İran, elinde bulundurduğu ve kendi teknolojisi ile ürettiği füze sistemleri ile İsrail’i vurabilmek için uygun bir menzile sahip olmayı amaçlıyor.
Bu yılın Temmuz ayına kadar herhangi bir saldırıya hedef olmayan Al-Bukamal kentindeki İran tarafından inşa edilen İmam Ali Askeri Üssü, bu tarihten itibaren 5 tanesi büyük olmak üzere birçok kez İsrail ve Suudi Arabistan hava kuvvetlerinin saldırılarına uğrayarak tahrip edildi.
Hava saldırılarına karşı koyamayan İran yönetimi ise 5 kez tamamen yıkılan İmam Ali Üssünü, artan hava saldırılarından korunmak ve askeri üssün devamlılığını sağlamak için yerin altındaki inşa faaliyetlerini devam ettiriyor.
Ekim ve Kasım aylarındaki saldırıların ardından yüzlerce militanını kaybeden İran, bu ayın başlarında çoğunluğu Afgan ve Filistinlilerden oluşan yüzlerce militanı bölgeye yerleştirmişti.
Saldırılar hakkında bugüne dek henüz hiçbir ülke sorumluluk üstlenmezken İran ve müttefiki Suriye tarafından açık bir dille saldırganlıkla suçlanan İsrail ve Suudi Arabistan ise iddialar hakkında suskun kalmayı tercih ettiler.